Ericsson: 190 miljoen 5G-abonnementen in 2020

Dit artikel delen:

Eind dit jaar zullen er wereldwijd zowat 190 miljoen 5G-abonnementen geactiveerd zijn. Dat voorspelt de netwerkfabrikant Ericsson. Tegen eind 2025 zal het aantal abonnementen opgelopen zijn tot 2,8 miljard.

Die 2,8 miljard mobiele 5G-abonnementen zullen dan ongeveer een derde van het totale aantal abonnementen zijn. Volgens Ericsson zal de groei van 5G-abonnementen een stuk sneller verlopen dan die van 4G destijds. 4G en LTE blijven de dominante technologie en zullen tegen 2022 pieken met 5,1 miljard abonnees. Daarna neemt hun aandeel af.

Meer dan 75 telecomproviders hebben al concrete aankondigingen gedaan over de lancering van 5G. Vooral in China verloopt de invoering sneller dan verwacht. Voor andere werelddelen loopt de lancering vertraging op door de corona-crisis, maar enkel op korte termijn. In verschillende Europese landen is bijvoorbeeld de veiling van frequenties uitgesteld.

Normaal beeld

Na de groei in netwerktrafiek in 2018 en 2019 ziet Ericsson een terugkeer naar een normaal beeld, al worden de cijfers nog wel beïnvloed door de corona-crisis en de bijhorende boom in thuiswerken. Dat had ook tot gevolg dat een deel van de mobiele trafiek verhuisde van stadscentra naar kleinere steden en meer rurale gebieden. Dat was vooral zichtbaar in gebieden waar vaste-breedbandverbindingen voor particulieren minder courant zijn.

In de toekomst zal ook almaar meer mobiele trafiek naar 5G verschuiven. In 2025 verloopt 45 procent van alle mobiel netwerkverkeer via 5G, aldus Ericsson. Er zal ook almaar meer trafiek tout court komen. Eind 2019 werd er wereldwijd 33 exabyte (33 miljoen terabyte) per maand mobiel versluisd. Tegen 2025 zal dat zowat 164 exabyte zijn.

Wat gsm-toestellen betreft, zijn er momenteel meer dan honderd modellen beschikbaar met 5G-ondersteuning. Tegen de tweede helft van dit jaar zullen er apparaten met 5G te koop zijn voor drie- à vierhonderd dollar, zegt Ericsson. Nadat fabrikanten dit jaar hun tweede generatie van 5G-chips aanbood, zal begin volgend jaar de derde generatie zijn opwachting maken, ook die drijven de kostprijs naar beneden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-16T11:27:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.