KULeuven effent pad naar slim onderwijs

Met slimme technologieën voor meer interactie zorgen in hoorcolleges, de samenwerking tussen studenten verbeteren en uiteindelijk tot een beter studieresultaat komen. Dat is de ambitie die de KU Leuven, Barco, Televic en imec delen met Edulab- en het Smart Education-programma.

Tien maanden geleden hielden de KU Leuven, Barco en Televic het TECOL-project (Technology Enhanced Collaborative Learning) boven de doopvont om technologische oplossingen naar het leslokaal en de aula te brengen. Het eerste resultaat van die samenwerking is de opening van het Edulab op Campus Kulak in Kortrijk. Daar wordt zowel les gegeven met, als onderzoek gedaan naar geavanceerde onderwijstechnologie.

Het resultaat is een digitaal platform met een waaier aan mogelijkheden. Tijdens het hoorcollege biedt het studenten de kans om met hun laptop, tablet of smartphone vragen te stellen of opmerkingen te maken. De docent kan een opname van de les, het cursusmateriaal en bijkomende bronnen delen. Ook studenten vanop andere campussen of locaties kunnen het college volgen en er actief aan deelnemen.

Edulab bevordert ook de samenwerking tussen de studenten. Ze kunnen hun individueel toestel verbinden met een groepsscherm en zo eenvoudig samenwerken aan dezelfde opdracht. De docent kan het groepsscherm ook overnemen, projecteren naar de schermen van andere groepen of het eigen scherm naar de groepsschermen projecteren.

Het Smart Education-programma, dat imec opstart samen met onderzoeksgroepen van de KU Leuven, VUB en UGent, wil de educatieve technologie nog verder versterken. Enerzijds door nieuwe onderwijstoepassingen te ontwikkelen en testen, anderzijds door onderzoek te voeren naar individueel leergedrag. Zo is er de ontwikkeling van adaptieve leersystemen die rekening houden met de situatie en voorkennis van de individuele student. Het systeem moet dat verschil in rekening brengen en bijvoorbeeld voor student A een hoger leertempo hanteren dan voor student B. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-04-21T10:58:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.