Vlaamse leerkracht moet ict-vaardiger worden

student laptop onderwijs

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) gaat 20 miljoen euro vrijmaken om leerkrachten bij te scholen rond ict. Dat schrijft De Standaard. De aankondiging maakt deel uit van het project ‘Digisprong’.

Minister Weyts stelt vijftien miljoen ter beschikking als extra bijscholingsbudget. Per personeelslid stijgt dat budget tot 120 euro. De overige vijf miljoen is bestemd voor de Centra voor Volwassenenonderwijs. Daarmee moeten ze extra personeel aanwerven om ict-opleidingen voor leraars aan te bieden.

Via het Digisprong-project wil Vlaanderen scholen ondersteunen bij de digitalisering van hun onderwijs. Zo is er onder meer een kennis- en adviescentrum opgericht (ook Digisprong gedoopt) dat onder meer samenwerking moet faciliteren, ict-coördinatoren moet ondersteunen en informatie uit onderzoek moet ontsluiten. Ook het coördineren van projecten in het veld en het onderhandelen van raamovereenkomsten behoort tot het takenpakket. Digisprong is op 1 september jongstleden van start gegaan.

Diverse onderzoeken en internationale vergelijkingen tonen aan dat het Vlaams onderwijs achterop loopt op vlak van digitalisering ten opzichte van andere landen. Volgens de resultaten van PIAAC (Programme for the International Assessment of Adult Competencies) hebben 19 procent van de volwassenen ‘een (te) laag probleemoplossend vermogen in een technologierijke omgeving’. Uit de ict-monitor Mictivo van 2018 blijkt dat een groot deel van de ict-infrastructuur in scholen verouderd is en dat het effectieve gebruik van technologie en digitale leermiddelen eerder laag is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-04-29T11:45:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.