Leger blijft achter Microsoft staan in Jedi-dispuut

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft nog eens bevestigd dat Microsoft het contract krijgt om een gigantische cloudinfrastructuur voor het leger te bouwen en bestaande infrastructuur te moderniseren. Daarmee bijt concurrent Amazon Web Services in het zand. Het contract is tien miljard dollar waard.

Het Joint Enterprise Defense Infrastructure of Jedi, zo heet het cloudproject dat het Amerikaanse leger heeft opgezet. Het omvat onder meer de levering van iaas (infrastructure as a service) en paas (platform as a service) en is bedoeld om enorme hoeveelheden data te kunnen opslaan, te bewerken en op te roepen. Het contract heeft een duurtijd van tien jaar.

De gunning van de werken kenden een bewogen voorgeschiedenis. Zo weigerde Google mee te dingen naar de opdracht omdat dit project zou indruisen tegen de ethische waarden van het bedrijf. Microsoft en Amazon hadden daar geen probleem mee. Ook IBM en Oracle dongen mee naar het reuzencontract.

Trump

Uiteindelijk werd het contract aan Microsoft gegeven, maar dat was niet naar de zin van Amazon. Volgens Amazon zou het contract naar zijn concurrent zijn gegaan omdat president Trump en Amazon-baas Jeff Bezos bepaald geen beste vrienden zijn. Amazon trok daarop naar de rechtbank en kreeg het voor elkaar dat de overeenkomst tussen het Pentagon en Microsoft werd opgeschort. Volgens Amazon zat de manier waarop het contract werd toegekend vol fouten en was er sprake van vooringenomenheid.

Het Amerikaanse Department of Defense zegt nu dat het, na een onderzoek door het Pentagon, bij zijn beslissing blijft om de werken aan Microsoft te gunnen. Die kan echter nog altijd niet aan de slag gaan omdat de rechtbank de opschorting van het contract nog niet heeft opgeheven. Amazon zelf laat in een blogbericht weten dat de nieuwe evaluatie van het ministerie ‘niks meer is dan een poging om een gebrekkig, vooringenomen en politiek corrupte beslissing te valideren’.

Dat Amazon en president Trump in onmin leven met elkaar, heeft veel te maken met de krant The Washington Post. Die is eigendom van Bezos en laat zich vaak erg kritisch uit over het beleid van Trump.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-08T16:45:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.