Minister Homans stopt één miljoen in slimme steden

Dit artikel delen:
Groeikapitaal

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) lanceert het ‘Smart Flanders-programma’’. Met het programma zullen dertien centrumsteden en de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel (VGC) gezamenlijk ondersteund worden in hun ontwikkeling tot smart cities. Voor dit ondersteuningsprogramma, dat loopt tot eind 2019, wordt een projectsubsidie van een miljoen euro toegekend aan het Leuvense innovatiecentrum Imec.

‘We staan aan de vooravond van de grote doorbaak van het Smart City-gebeuren’, zegt de minister. ‘Vlaanderen beschikt met Imec, zeker na de recente fusie met iMinds, over een toponderzoekscentrum dat over alle technische expertise beschikt. Onze steden investeren vandaag al in heel wat initiatieven. Als Vlaamse overheid willen we de samenwerking en afstemming op stedelijk en Vlaams niveau een duw in de rug geven.’

Open data, datasets en City of Things

In een eerste fase van het ondersteuningstraject zal Imec alle centrumsteden en de VGC helpen om zogenaamde Open and Agile Smart Cities (OASC-steden) te worden. Dit internationaal initiatief zorgt ervoor dat er met gestandaardiseerde data gewerkt wordt. Met deze ondersteuning zullen steden leren data op een hoogwaardige en Europees erkende manier open te stellen, onder meer via een open data charter. In een tweede fase gaan steden gezamenlijk noden selecteren die ze met datasets willen helpen oplossen. Dit zal leiden tot een of twee pilootprojecten per jaar waarbij smart city-datasets geopend worden en waarbij stadsoverschrijdend samengewerkt en geleerd wordt. In een derde fase zullen steden ook gebruik kunnen maken van het ‘City of Things-testbed’ in Antwerpen. Met dit realistische ‘living lab’ kunnen stadsbesturen en stedelijke actoren producten en diensten met een positief effect op de burger ontwikkelen, testen en optimaliseren.

Het programma zal gecoördineerd worden door Pieter Ballon, verbonden aan Imec-Smit en de Vrije Universiteit Brussel. Hij is auteur van het boek ‘Smart cities, hoe technologie onze steden leefbaar houdt en slimmer maakt’.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-19T10:26:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.