Managed hosting door True

Overheid vraagt recordaantal data op bij techreuzen

 

politie

Nooit eerder heeft de Belgische overheid zoveel gegevens opgevraagd bij technologiebedrijven als Apple, Google, Facebook en Twitter. Dat schrijft De Tijd.

In 2016 hebben de Belgische politiediensten precies 3.382 verzoeken om informatie gericht aan Facebook, Instagram, Microsoft, Google, Twitter en Apple. Dat zijn er ongeveer negen per dag. In 2015 lag dat cijfer op 2.557 vragen. De verzoeken gaan bijvoorbeeld over wie de gebruiker is van een bepaalde telefoon of wie er achter een bepaald account zit, het nog gaat niet over de inhoud van communicatie.

Volgens de politie wordt er op ongeveer zeven op de tien verzoeken antwoord gegeven. Niet alle bedrijven zijn even happig om mee te werken aan de onderzoeken, zeker na de onthullingen van Snowden over wijdverspreide surveillance is er meer aandacht voor de privacy van klanten. Minister van Justitie Koen Geens zou dat cijfer graag zien stijgen. Providers die niet meewerken, worden dan ook vervolgd. Zo liep Skype vorig jaar nog een veroordeling op in eerste aanleg. Volgens Geens zou er ook een Europees kader moeten komen met regels over het opvragen van dit soort data. 

Dit artikel is afkomstig van Computable.be (https://www.computable.be/artikel/5982470). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.