EU wil politie trainen in kraken van encryptie

Dit artikel delen:
Aanpakken cybercrime

De Europese Commissie stopt een half miljoen euro in de opleiding van politieagenten. Met de investering moeten de agenten leren om versleutelde bestanden te kraken en zo bewijsmateriaal tegen criminelen te verzamelen. De maatregel maakt deel uit van een antiterrorismeplan.

Het plan van de EU wordt uit de doeken gedaan in het elfde 'Progress Report', een opsomming van de maatregelen die Europa treft om de bevolking te beschermen. In het rapport worden actieplannen aangekondigd die over de komende achttien maanden zullen uitgerold worden.

Uit het rapport blijkt dat encryptie en dataversleuteling bij de Europese Commissie in het oog loopt. Volgens de Commissie worden politiediensten, in het kader van criminele onderzoeken, almaar vaker geconfronteerd met versleutelde gegevens. Dikwijls bevatten die gegevens de enige informatie en bewijzen om criminelen voor de rechter te brengen, zo zegt de Commissie. De uitdaging zit hem er niet alleen in dat criminelen hun gegevens versleutelen, maar ook dat ze gebruikmaken van communicatiediensten die dat doen. En volgens de Commissie zal die uitdaging de komende jaren alleen maar groter worden.

De Commissie wil daarom Europol betere encryptiecapaciteit aanbieden. Zo zullen er centra opgericht worden die gespecialiseerd zijn in het ontsleutelen van data en wordt er een toolbox opgezet met technische instrumenten. Om politiemensen te trainen, is een half miljoen euro opzijgezet. Dat geld komt uit het Internal Security Fund, een fonds dat werd opzet voor de periode 2014-2020 en dat met bijna vier miljard euro gespijsd werd.

Begin volgend jaar wil de Commissie ook voorstellen doen over een juridisch raamwerk om toegang tot elektronische apparaten voor politiediensten te vergemakkelijken. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Bizar initiatief. Opleiding is voor specialisten. Vraag is of deze reeds geworven zijn. Vervolgens moet je de kennis óók bijhouden anders is deze binnen énkele maanden verouderd. Beter is een publiek-private samenwerking dan zijn de middelen beter besteed en wordt die kennis stééds update gehouden!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-10-20T10:52:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.