Ook Leuven wil ‘smart city’ worden

Dit artikel delen:
Smart City

De Leuvense gemeenteraad heeft een intentieverklaring goedgekeurd om van de stad een ‘smart city’ te maken. Dat meldt de VRT. Leuven zal daarvoor samenwerken met de KULeuven, Mindgate, Imec, hogeschool UC Leuven-Limburg en Cronos en Commscope.

De stad heeft een aantal focusdomeinen aangeduid waarrond het proefprojecten zal financieren. Het gaat onder meer over gezondheidszorg, luchtkwaliteit en mobiliteit. Leuven hoopt dat ook de Vlaamse overheid hiervoor met subsidies over de brug zal komen.

Het eerste concrete project start binnenkort. Samen met Imec zal de stad sensoren plaatsen op lantaarnpalen om bijvoorbeeld de luchtkwaliteit op te nemen en om te weten of bepaalde parkeerplaatsen al dan niet bezet zijn. De gegevens zullen zowel naar de stadsdiensten doorgestuurd worden als naar smartphones van individuele gebruikers. De sensoren komen in eerste instantie op de Grote Markt, het station en aan de ring. Als de proef succesvol is, wordt ze uitgebreid.

De stad ziet, na de goedkeuring van deze brede intentieverklaring, ook graag voorstellen tegemoet van andere bedrijven. Die kunnen gaan over de al eerder aangehaalde domeinen, maar bijvoorbeeld ook over de verbetering van handel of dienstverlening aan burgers. Het uiteindelijke doel is om in Leuven een duurzamere omgeving te creëren waar het aangenaam is om te wonen, te werken, te leren en te ontspannen, zegt schepen van Economie Mohamed Ridouani (sp.a). 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-10-24T10:29:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.