Europa akkoord met aparte regulering fiber en kabel

Dit artikel delen:
Aanleg glasvezel

De mediaregulator CRC (waartoe het BIPT, CSA, Medienrat en VRM behoren) mag de wholesaletoegang tot het fibernetwerk van Proximus en het kabelnetwerk van Telenet anders regelen. Dat zegt de Europese Commissie in een commentaar op het voorstel.

Begin mei stelde de CRC zijn regulering voor van de Belgische vaste netwerken aan Europa. Volgens de organisatie moeten partijen zonder eigen netwerk toegang krijgen tot de netwerken van Telenet en Proximus en dit tegen concurrentiële voorwaarden.

De Europese Commissie heeft nu zijn commentaar op het voorstel afgeleverd en gaat in grote lijnen akkoord met de analyse. De Commissie vraagt zich wel af of het nodig was om de twee netwerken apart te reguleren. Volgens de CRC zijn wholesaletoegang tot het fiber- en het kabelnetwerk geen onderling vervangbare producten en moeten ze dus apart geregeld worden. De EC ziet dat anders en stelt dat het wel degelijk mogelijk is om van het ene naar het andere netwerk over te stappen als de voorwaarden dat interessant maken. In dat opzicht was gezamenlijke regulering logischer geweest.

Net zoals de CRC is de Europese Commissie echter van oordeel dat de problemen op de markt onder beide alternatieve zienswijzen tot dezelfde verplichtingen zouden moeten leiden voor de operatoren, namelijk het opleggen van toegang en andere verplichtingen. In het licht hiervan heeft de Europese Commissie dan ook geen bezwaar tegen de analyse van de CRC.

De Europese Commissie legt daarnaast ook de nadruk op de noodzaak om een meer structurele, infrastructuurconcurrentie op lange termijn te stimuleren, naast regulerende tussenkomst die erop gericht is om via toegang een efficiënte concurrentie te bekomen.

De CRC zal het ontwerpbesluit in de komende weken verder afwerken, rekening houdende met het commentaar van de Europese Commissie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-31T10:47:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.