Europese miljarden voor digitale infrastructuur

Dit artikel delen:
Europa

De Europese Commissie stelt voor om 42,3 miljard euro toe te wijzen aan de Connecting Europe Facility (CEF) in de lange termijn-begroting van de EU voor de periode 2021-2027. Met dat geld worden investeringen gesteund in de Europese netwerken voor vervoer (30,6 miljard euro), energie (8,7 miljard euro) en digitale infrastructuur (drie miljard euro).

Het budget zou een stijging betekenen van 47 procent ten opzichte van de periode 2014-2020. Met dit voorstel wil de Commissie vervoer, energie en de digitale sector beter integreren, zodat de decarbonisering en de digitalisering van de EU-economie worden versneld. Schone, elektrische mobiliteit, bijvoorbeeld, vergt een nauwe integratie van vervoer en energie. Andere voorbeelden zijn autonome mobiliteit, energieopslag en slimme netten.

Specifiek voor het digitale luik zal CEF steun verlenen voor ultramoderne digitale infrastructuur als basis voor een goed functionerende digitale eengemaakte markt. ‘De digitalisering van het Europese bedrijfsleven en de modernisering van onder meer vervoer, energie, gezondheidszorg en overheidsdiensten zijn afhankelijk van de universele toegang tot betrouwbare, betaalbare en kwaliteitsvolle netwerken met hoge en zeer hoge capaciteit’, zo stelt de Commissie in een persbericht. ‘De vraag naar netwerken en infrastructuur met hoge capaciteit voor elektronische communicatie blijft stijgen en daarom gaat in de nieuwe CEF meer aandacht naar infrastructuur voor digitale connectiviteit.’

In vervoer en energie ligt de klemtoon op koolstofarme vervoersmiddelen en schone, hernieuwbare energie, zodat de doelstellingen van het klimaatakkoord in Parijs gehaald kunnen worden en Europa het voortouw neemt in de strijd tegen de opwarming van de aarde.

De Commissie hoopt tot een snel akkoord te komen, zodat grote infrastructuurwerken geen vertraging oplopen, stelt ze nog.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-07T09:52:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.