Antwerpen test smart city-projecten in smart zone

Dit artikel delen:
Antwerpen Brabo

In de Antwerpse Sint Andries-wijk hebben de stad Antwerpen en Imec een smart zone ingericht om nieuw technologieën rond de smart city te testen. De eerste vier concepten zijn gekozen om vanaf oktober uit te proberen. Vanaf 2019 moeten ze leiden tot concrete innovaties.

In de smart zone zal vanaf oktober al een eerste test lopen rond slimme verlichting, die nagaat hoe licht kan bijdragen aan een aangenamere, meer duurzame en veiligere stad. Het eerste concept, van SmartNodes, levert technologie die het mogelijk maakt om verlichtingspalen uit te rusten met slimme sensoren die beweging, geluid, warmte en andere zaken registreren. Deze zogenaamde SmartNodes zijn in staat om met elkaar te communiceren en zelf beslissingen te nemen aan de hand van complexe regels. Zo kan de straatverlichting bijvoorbeeld pas aangaan wanneer er beweging is, om energie te besparen. SmartNodes, Belgische start-up, wil een vijftiental SmartNodes installeren om de tests uit te voeren.

Technologieën vergelijken

Voor het tweede concept werkt Cronos Public Services samen met Tvilight en Cisco. Tvilight levert sensoren die warmte, vochtigheid en andere zaken meten. Deze sensoren kunnen geïnstalleerd worden op bestaande verlichtingsinfrastructuur. Cronos Public Services wil een tiental sensoren installeren om tests uit te voeren. Door twee bedrijven hun technologie te laten testen in de smart zone, krijgen de stad en Imec de kans de technologieën te vergelijken.

Een derde concept is een augmented reality-game dat wordt ontwikkeld door VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) om mensen tot klimaatvriendelijk gedrag aan te zetten. De smart zone wordt daarbij opgedeeld in straten die de speler via augmented reality zelf kan herontwerpen. VITO werkt hiervoor samen met Cegeka.

Het laatste concept is van Geo Solutions en omvat een kaart die bewoners en bezoekers kunnen raadplegen via een app. Op die manier krijgen ze tips om de zone op een aangename en gezonde manier te doorkruisen bij een hittegolf of om een schaduwrijk plekje te vinden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-03T11:57:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.