VDAB schakelt digitale versnelling hoger

Dit artikel delen:
Arbeid fabriek lassen

De VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling) gaat meer technologie en artificial intelligence (ai) inzetten om werkzoekenden zelf een baan te laten vinden, meldt Belga. Online inschrijven en zoeken naar een job wordt de norm. Tegelijk zal de VDAB ook gerichter kunnen volgen welke inspanningen de werkzoekende allemaal doet om aan de slag te kunnen.

Momenteel gebruikt al zo’n zestig procent van de werkzoekende de online tools van de VDAB om zich in te schrijven, in de toekomst moet dat zo goed als iedereen worden. Voor wie wil en kan zal de ondersteuning en begeleiding volledig digitaal verlopen, maar werkzoekenden zullen met vragen nog altijd telefonisch terecht kunnen bij een bemiddelaar. Mensen zonder pc of smartphone kunnen ook nog steeds terecht in de werkwinkels, waar ze hulp zullen krijgen om zich op de computers daar aan te melden.

De VDAB zal ook ai inzetten om jobs voor te stellen aan de werkzoekenden. Zo zullen bij bepaalde jobs bijvoorbeeld criteria als reistijd zwaarder doorwegen dan bij andere. Een manager vindt het bijvoorbeeld allicht minder problematisch om een uur onderweg te zijn, een poetshulp zoekt liever een baan dicht bij huis. Het model kan ook een eerste inschatting maken van de kans op werkzekerheid binnen de eerste zes maanden. Zo kan de VDAB inschatten op wie ze eerst moet inzetten.

Ook het controleren van de werkzoekenden zal met het nieuwe systeem systematischer en efficiënter gebeuren. Werklozen zullen niet eerst maanden gerust gelaten worden vooraleer ze jobaanbiedingen krijgen en meteen gepersonaliseerde vacatures voorgeschoteld krijgen. Het traditionele gesprek met de VDAB-consulent blijft bestaan, maar zal vooral toegespitst worden op wie actieve steun nodig heeft bij het zoeken naar een baan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-08T17:09:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.