BIPT neemt wholesale-prijzen onder de loep

Dit artikel delen:
Glasvezel

De Belgische toezichthouder BIPT gaat een marktconsultatie organiseren over de wholesale-prijzen die Telenet, Proximus, Voo en Brutélé hanteren voor derde partijen. Belanghebbenden kunnen tot 24 januari reageren.

Sinds juni van dit jaar zijn de operatoren met een ‘sterke machtspositie’, zoals het BIPT het omschrijft, verplicht om hun kabel- en ftth-netwerken open te stellen aan andere spelers en dit tegen ‘billijke prijzen’. Operatoren met een sterke machtspositie zijn volgens de toezichthouder Telenet, Proximus, Brutélé en Nethys (Voo). Of de prijzen billijk zijn, zal nu gecontroleerd worden met een kostenmodel.

De toegangsprijs wordt uiteindelijk in samenspraak met de mediaregulatoren in de loop van 2019 vastgelegd. Dit gebeurt na het consultatietraject. Hiermee wordt zo veel mogelijk feedback verzameld.

Op dit moment ramen de modellen een kostprijs voor toegang tot het netwerk voor 2018 op ongeveer zestien à zeventien euro per maand voor de kabel en van ongeveer achttien à negentien euro voor ftth, de introductiekabel niet meegerekend. Dat stijgt naar ongeveer drieëntwintig à vierentwintig euro, als de introductiekabel meegerekend wordt.

Bij die bedragen moeten nog de kosten voor het transport binnen het netwerk worden opgeteld en eventueel ook de kosten voor televisie. Die bedragen ongeveer één euro bij de kabel en twee euro bij glasvezel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-12-18T10:40:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.