BIPT neemt wholesale-prijzen onder de loep

Dit artikel delen:
Glasvezel

De Belgische toezichthouder BIPT gaat een marktconsultatie organiseren over de wholesale-prijzen die Telenet, Proximus, Voo en Brutélé hanteren voor derde partijen. Belanghebbenden kunnen tot 24 januari reageren.

Sinds juni van dit jaar zijn de operatoren met een ‘sterke machtspositie’, zoals het BIPT het omschrijft, verplicht om hun kabel- en ftth-netwerken open te stellen aan andere spelers en dit tegen ‘billijke prijzen’. Operatoren met een sterke machtspositie zijn volgens de toezichthouder Telenet, Proximus, Brutélé en Nethys (Voo). Of de prijzen billijk zijn, zal nu gecontroleerd worden met een kostenmodel.

De toegangsprijs wordt uiteindelijk in samenspraak met de mediaregulatoren in de loop van 2019 vastgelegd. Dit gebeurt na het consultatietraject. Hiermee wordt zo veel mogelijk feedback verzameld.

Op dit moment ramen de modellen een kostprijs voor toegang tot het netwerk voor 2018 op ongeveer zestien à zeventien euro per maand voor de kabel en van ongeveer achttien à negentien euro voor ftth, de introductiekabel niet meegerekend. Dat stijgt naar ongeveer drieëntwintig à vierentwintig euro, als de introductiekabel meegerekend wordt.

Bij die bedragen moeten nog de kosten voor het transport binnen het netwerk worden opgeteld en eventueel ook de kosten voor televisie. Die bedragen ongeveer één euro bij de kabel en twee euro bij glasvezel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-12-18T10:40:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.