Gegevensbeschermingsautoriteit heeft dan toch directie

Dit artikel delen:

De Gegevensbeschermingsautoriteit (de vroegere ‘Privacycommissie’) heeft eindelijk een directie. David Stevens wordt directeur van het algemeen Secretariaat. Charlotte Dereppe voor de eerstelijnsdienst. Alexandra Jaspar wordt hoofd van het kenniscentrum, Peter Van den Eynde van de inspectiedienst en Hielke Hijmans van de geschillenkamer. Dat schrijft DataNews.

De benoeming van de nieuwe directieleden geldt voor zes jaar en kan eenmaal met zes jaar verlengd worden. Het was de Commissie Justitie die uiteindelijk de knopen doorhakte tijdens een nachtelijke vergadering.

David Stevens is bedrijfsjurist en Europees DPO bij The Nielsen Company. Charlotte Dereppe is raadgever op het kabinet van de staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer. Alexandra Jaspar is hoofd DPO en compliance bij Bpost. Peter Van den Eynde is rechtskundig adviseur bij de vroegere Privacycommissie en Hielke Hijmans is onafhankelijk deskundige Europees Privacyrecht.

De benoeming van de directie van de GBA komt er met ongeveer een jaar vertraging. Onder meer het feit dat geen enkele eerdere kandidaat slaagde in een (verplicht) taalexamen Duits speelde daarin mee.

Nieuwe directie GBA

Beltug laat in een eerste reactie weten dat ze tevreden is dat de directieleden eindelijk benoemd zijn, maar dat het echte werk nu moet beginnen. ‘Het is hoog tijd voor actie. We kijken uit naar de visie en de prioriteiten van de nieuwe directie bij de GBA. We zullen ook constructief meewerken om snel tot antwoorden te komen op de vele vragen van onze bedrijven’, stelt Beltug-directeur Danielle Jacobs. ‘We krijgen bijvoorbeeld veel vragen over het beheer van personeelsgegevens in de context van de GDPR. De juiste informatie hierover is nog niet beschikbaar. We vernamen immers bij de GBA dat de informatie op haar website rond ‘privacy op de werkvloer’ nog niet geactualiseerd werd. Men wilde dit door het nieuwe management laten behandelen.’

Het ontbreken van informatie heeft verregaande gevolgen gehad. Jacobs: ‘Een verzekeringsmaatschappij besliste om de conclusies van haar expertises niet langer via email maar terug via de post aan de makelaars te bezorgen, uit onzekerheid. We dringen dan ook aan op snelle informatie over dit onderwerp, want het belangt alle bedrijven én hun werknemers aan.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-29T10:04:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.