5G krijgt plaatsje in Brussels regeerakkoord

Dit artikel delen:

De kersverse Brusselse regering bevestigt in zijn regeerakkoord dat het wil meewerken aan de invoering van 5G in de hoofdstad. Opmerkelijk, want de vorige Brusselse regering blokkeerde nog net de snelle uitrol van 5G in Brussel door de stralingsnormen niet te verhogen.

In het regeerakkoord herbevestigt de Brusselse regering te willen meewerken aan de ontplooiing van 5G en de uitvoering van het protocolakkoord tussen de vorige regering en de telecomoperatoren om de start van 5G mogelijk te maken.

Dit protocolakkoord omvat een versoepeling van de emissienorm tot 14,5 V/m (volt per meter). René Konings, hoofd van de technologiefederatie Agoria noemt dit ‘een positieve eerste stap om die digitale toekomst met succes aan te vatten’. 

Konings: ‘Dit is alvast een antwoord op de huidige saturatie van het 4G-netwerk en een eerste stap om de start van het 5G-netwerk mogelijk te maken in Brussel’, aldus Konings. ‘Het is echter nog helemaal onvoldoende om een echt en volledig 5G-netwerk mogelijk te maken, bleek onlangs nog uit de conclusies van het BIPT: ‘de limiet van 14,5 V/m vormt een drempel die al snel dient te worden verhoogd’. Idealiter moet volgens het BIPT de internationale emissienorm, aanbevolen door de EU, worden aangenomen en die tikt af op 41,2 V/m.’

Konings wijst er trouwens op dat Brussels met nog wel wat uitdagingen zit op digitaal vlak. In Brussel zullen bij ongewijzigd beleid in de komende tien jaar meer dan 62.000 vacatures niet ingevuld raken, blijkt uit de arbeidsmarktstudie ‘Be the Change’ van Agoria waar ook Actiris aan meewerkte. Er bestaat dus een mismatch op de Brusselse arbeidsmarkt, gezien de nog steeds hoge werkloosheid.

‘Het is nu zaak om iedereen aan de slag te krijgen. Dat doen we door te investeren in scholen, duaal leren, NEETS digitale succeservaringen te bieden, opleiding en vorming met focus op digitale skills en investeringen in opleidingscentra als Technicity en DigitalCity (de ICT-pool). Het regeerakkoord bevat goede intenties hierrond, maar alles staat of valt met de opvolging hiervan. Brussel biedt kansen op een job, maar we verwachten ook dat iedereen deze kansen grijpt’, zegt de Agoria-topman.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-18T09:23:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.