Amerikanen onderzoeken overname Fitbit door Google

Dit artikel delen:
smartwatches wearables

Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat de geplande overname van wearable-fabrikant Fitbit door Google onder de loep leggen. Dat schrijven Reuters en The New York Post. Inzet van het onderzoek is of er met de overname geen antitrust-wetten worden overtreden.

Google kondigde begin november aan dat het plannen had om Fitbit in te lijven voor iets meer dan twee miljard dollar. Voor het bedrijf was de overname een manier om voet aan de grond te krijgen op de lucratieve markt van wearables en fitness-horloges. Die markt wordt nu vooral gedomineerd door Apple en, in mindere mate, Samsung. 

Amerikaanse privacygroeperingen als Public Citizen en het Center for Digital Democracy hadden de overheid al aangemaand om de deal te blokkeren, omdat ze ongerust zijn dat Google hierdoor nog meer data krijgt van consumenten. 

Naast het ministerie van Justitie had ook de Amerikaanse Federal Trade Commission zijn zorgen uitgesproken over de geplande acquisitie. Het is echter het ministerie dat de overname gaat onderzoeken omdat zij sinds dit najaar al een breder onderzoek voeren naar Google. Ook bij de publieke opinie groeit de weerstand tegen de monopolies die sommige grote technologiebedrijven beginnen te krijgen. 

Of het onderzoek  de deal tussen Fitbit en Google op losse schroeven zal zetten, is nog lang niet zeker. Het departement onderzocht deze herfst ook al de overname van Looker Data door Google (een cloud analytics-specialist) en gaf er uiteindelijk groen licht voor.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-12T08:56:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.