'Lokale besturen beter beschermen tegen hackers'

Dit artikel delen:
Bart Somers

Bart Somers [foto: Paul Van Welden - wikiportret.nl, CC BY 3.0]

Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers wil dat lokale besturen zich beter kunnen wapenen tegen criminele hackers. Voor de minister moet dit één van de prioriteiten worden. Zijn oproep komt er nadat de diensten van de gemeente Willebroek platgingen na een ransomware-aanval.

Uit de laatste doorlichting van Audit Vlaanderen (het agentschap dat audits uitvoert bij de Vlaamse overheid en lokale besturen) blijkt dat informatiebeveiliging ook bij lokale besturen een belangrijk aandachtspunt blijft. De minister van Binnenlands Bestuur wil dit probleem nu aanpakken.

Bij 24 van de 28 geanalyseerde besturen konden de ingehuurde ethische hackers controle krijgen over de volledige it-omgeving of de belangrijkste delen ervan. In een toekomst waar we steeds willen innoveren, digitaliseren en inzetten op slimme steden, is het cruciaal dat we ook aandacht hebben voor het beschermen van onze gegevens en informaticasystemen’, aldus Somers.

Voor het curatieve deel moet er in de eerste plaats gekeken worden naar de federale regering. Het opsporen en bestraffen van cybercriminelen is een federale bevoegdheid. Het centrum voor cybersecurity werd de vorige regeerperiode versterkt en er werd in het verleden reeds een speciale eenheid opgericht binnen de federale politie.

‘Op Vlaams niveau moeten we de steden en gemeenten meer informeren, ondersteunen en bewust maken om zich voldoende te beschermen tegen hackers’, zegt de minister. ‘Het komende jaar maak ik hiervan een prioriteit binnen Audit Vlaanderen. Hiervoor laat ik onder meer een draaiboek opstellen met innovatieve beveiligingsmaatregelen en procedures. Ik roep daarvoor graag alle actoren samen. We moeten daarbij zeker ook beroep doen op softwarebedrijven en ethische hackers.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-28T10:22:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.