Trump wil chiptoevoer aan Huawei blokkeren

Dit artikel delen:

De regering-Trump wil de Amerikaanse wet aanpassen zodat het chipleveringen van bijvoorbeeld het Taiwanese TSMC aan het Chinese telecombedrijf Huawei kan blokkeren. Dat schrijft het persbureau Reuters, dat zich baseert op twee anonieme bronnen.

De nieuwe handelsrestricties die de Amerikanen aan Huawei wil opleggen, worden deze en volgende week op het hoogste politieke niveau besproken, zo weet Reuters. Het wetsvoorstel is klaar, maar of het goedgekeurd wordt, is nog lang niet zeker. Het grootste slachtoffer van de wet zou het Taiwanese bedrijf TSMC zijn, een toeleverancier van chips aan Huawei en diens dochter Hisilicon.

Het is meer bepaald de ‘Foreign Direct Product Rule’-wet die de Amerikaanse regering wil veranderen. Die wet regelt producten die in het buitenland geproduceerd worden, maar gebaseerd zijn op Amerikaanse technologie of software. Volgens de nieuwe maatregelen moeten bedrijven die zich voor hun chipproductie baseren op Amerikaanse technologie eerst een licentie aanvragen vooraleer ze zaken mogen doen met Huawei. De plannen om de wet aan te passen, dateren van november, maar worden almaar concreter.

Het Chinese Huawei staat al sinds mei op een Amerikaanse zwarte lijst omdat de regering-Trump het bedrijf een bedreiging vindt voor de nationale veiligheid. Veel Amerikaanse en buitenlandse bedrijven moeten daarom al met speciale vergunningen werken als ze producten aan Huawei willen leveren. Toch blijven er in regeringskringen frustraties bestaan over verschillende toevoerlijnen waarop de Amerikanen geen vat krijgen.

Critici wijzen er op dat de VS net een nieuw handelsverdrag met China hebben gesloten en dat het gevaar bestaat dat door handelsrestricties innovatieve bedrijven hun heil buiten Amerika gaan zoeken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-02-18T09:33:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.