Antwerpen geeft kwetsbare burgers digitale hulp

Dit artikel delen:
Antwerpen Brabo

Antwerpen wil zoveel mogelijk inwoners toegang geven tot digitale systemen en ervoor zorgen dat ze ook overweg kunnen met digitale toepassingen. De stad heeft daarvoor een nieuw project opgezet: Digitaal Inclusieve Wijk.

Antwerpen zette eerder dit jaar al een proefproject op in de wijken Het Kiel en Damwijk om kwetsbare buurtbewoners op een laagdrempelige manier te helpen met digitale vaardigheden. Sociale organisaties als Elegast en Samenlevingsopbouw Antwerpen voorzagen digibeten met weinig toegang tot internet van computers en laagdrempelige ondersteuning. Door de coronacrisis werd de noodzaak van dit soort projecten extra duidelijk. Na goedkeuring door de gemeenteraad zal het initiatief uitgebreid worden naar Antwerpen-Noord, Borgerhout en Deurne-Noord.

Projectcoördinator Mattia De Pauw van Samenlevingsopbouw zegt dat zijn organisatie veel vragen krijgt rond het gebruik van computers, smartphones en digitale toepassingen. ‘De coronacrisis zorgde ervoor dat ook gewone zaken nu digitaal verlopen. De administratie, werk zoeken en kinderen ondersteunen bij hun huiswerk. Samen met vrijwilligers maken we mensen wegwijs in de digitale wereld. In samenwerking met andere buurtorganisaties brengen we digitale noden en knelpunten in kaart en zoeken we mee naar oplossingen.’

Naast de stad Antwerpen draagt ook het ‘ING-fonds voor een digitalere samenleving’ financiële steun bij aan het project. Dat fonds wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Antwerpen heeft al zogenaamde webpunten ingezet voor cursussen en voor begeleiding bij het gebruik van een computer, smartphone of tablet. Toch is de drempel van het webpunt voor enkele bewoners nog te hoog. Het nieuwe project moet die pijnpunten wegwerken. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-16T10:56:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.