Vlaanderen gaat aankoop huis digitaliseren

Dit artikel delen:
vastgoed

De papieren rompslomp bij het aankopen van een huis moet een digitaliseringskuur krijgen. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) aangekondigd op VRT-radio. De tijd om in het bezit van een huis te komen, zal zo drastisch ingekort worden.

Bij het aankopen van een huis komt nog heel wat opzoekingswerk kijken, vooral door de notarissen. Zij moeten bijvoorbeeld het bodemattest nagaan, controleren of een woning in overstromingsgebied ligt, of er geen voorkooprecht op rust, dan wel of de elektriciteit gekeurd is. Die procedures nemen drie, vier maanden in beslag omdat relevante documenten bij verschillende instanties moeten opgevraagd worden. 

Om een en ander sneller te laten verlopen, lanceert de Vlaamse overheid Project Vastgoedinformatie. Het initiatief moet ervoor zorgen dat belangwekkende gegevens om het huis aan te kopen ook digitaal beschikbaar komt voor de notarissen. In de praktijk moeten ze met een paar muisklikken op te roepen zijn, zo maakt minister-president Jambon zich sterk. 

Jambon schat dat de procedure om het stuk vastgoed te verwerven, is terug te brengen naar enkele werkdagen. De notarissen zelf blijven voorzichtiger: zij gaan uit van een halvering van de benodigde tijd naar maximaal twee maanden. 

Tegen eind 2022 moet de nieuwe procedure al in voege zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-05T09:15:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.