GSMA ziet vierde telco op Belgische markt niet zitten

Dit artikel delen:
GSM-mast antenne GSM

De GSM Association, de internationale koepelfederatie van telecomoperatoren, heeft de regering gevraagd een vierde speler op de Belgische telecommarkt te weigeren. Dat blijkt uit een brief die de vereniging naar minister van Telecom Petra De Sutter (Groen) heeft gestuurd en die De Standaard kon inkijken.

In de brief stelt de GSMA dat spectrum reserveren voor een nieuwe speler, zoals ons land van plan is, niet zomaar kan als dit niet ondersteund wordt door een marktonderzoek. Meer zelfs: dit is de facto verboden door een Europese richtlijn, zegt de telecomassociatie. Volgende week dinsdag zou de regering dit plan definitief willen maken op het zogenaamde Overlegcomité. Dat kan, zo stelt het kabinet-De Sutter en telecomregulator BIPT omdat die marktonderzoeken al wel degelijk uitgevoerd zijn. Ook de Europese Commissie zou al hebben laten verstaan dat dit voor haar volstaat. 

Zowel Proximus, Telenet en Orange zijn lid van de GSMA en zien een vierde concurrent op de Belgische markt allicht liever niet opduiken. Wie die partij wordt, is nog niet helemaal duidelijk. Eerder deze week lieten Cegeka en Citymesh weten dat zij zich nadrukkelijk kandidaat stellen voor zo’n vierde licentie. Het duo wil niet alleen bedrijven gaan bedienen op de telecommarkt, maar bereidt ook een aanbod voor consumenten voor. Voor die intrede op de markt hebben de twee partijen zo’n honderd miljoen euro investeringen veil. 

Ook in Wallonië beweegt een en ander. De verkoop van kabelboer Voo wordt niet alleen door de traditionele spelers opgevolgd, maar ook grote investeringsfondsen als Providence, CVC, KKR hebben al interesse betoond. Een combinatie van het vaste netwerk van Voo en een nationale telecomlicentie kan voor zulke partijen een interessante propositie zijn. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-05-21T10:00:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.