Digitale portefeuille voor elke Belg

Dit artikel delen:
bankbriefjes kredietkaarten

Tegen 2023 krijgt elke Belg een soort ‘digitale portefeuille’ waarin alle officiële documenten gebundeld worden. Dat heeft staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) gezegd in een interview met enkele kranten.

In de digitale portefeuille, die zeker als app en waarschijnlijk ook als website wordt aangeboden, kunnen onder andere de digitale handtekening van de burger, zijn identiteitskaart, rijbewijs, trouwboekje en visum opgeslagen worden. Op die manier kan hij of zij zich legitimeren met zijn telefoon. Er worden ook communicatietools toegevoegd om met de overheid in contact te komen en er kunnen via de app ook documenten aangevraagd worden. Tot slot komt er voor de burger de mogelijkheid om in de app te controleren over welke persoonlijke informatie de overheid beschikt. 

Het project is gebudgetteerd op vijftig miljoen euro. Zeventig medewerkers vormen de brug met alle overheden en administraties om de portefeuille op te zetten. De overheid heeft vandaag al zowat 1.200 websites onder haar hoede en de digitale politiek kost jaarlijks zo’n miljard euro. Michel maakt zich sterk dat de portefeuille, door eenvormigheid en het vermijden van overlappingen, die kostprijs sterk kan drukken.

Over twee jaar zou het project rond moeten zijn en zou elke Belg over de digitale portefeuille moeten beschikken. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-10-18T10:08:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.