Rechtszekerheid voor ethische hackers

Dit artikel delen:
Hacker

Wie in België probeert in te breken op een computernetwerk, loopt het risico vervolgd te worden. Zelfs als dat gebeurt op vraag van het slachtoffer zelf. Die situatie wordt nu opgelost. Het federaal Centrum voor Cybersecurity gaat een rechtszeker kader opstellen voor ‘ethische’ hackers. Dat meldt De Tijd.

Belgische bedrijven en instellingen zullen van het Centrum een standaardverklaring krijgen die ze op hun website moeten publiceren. Vanaf dan geven ze hackers de toestemming om in te breken op hun computernetwerk en hen te waarschuwen voor kwetsbaarheden in de beveiliging. Wie zich houdt aan de richtlijnen die in de verklaring staan, zal daarvoor niet strafbaar zijn. 

Stilzwijgende toestemming

De strafwet op zich zal niet veranderen. Elke poging tot hacking is in principe nog altijd strafbaar. Door nu echter openbaar aan te geven dat een bedrijf een beleid heeft rond het onthullen van computerkwetsbaarheden, is er een stilzwijgende toestemming aan ethische hackers om hun werk te doen.

De handleiding die het Centrum voor Cybersecurity opmaakt, zal door minister van Justitie Koen Geens (CD&V) verspreid worden. Dat gebeurt zodra ze is voorgelegd aan de regeringspartners. Ook andere Europese landen zouden aan een soortgelijke regeling werken, zo klinkt het bij het Centrum. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-08T11:09:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.