Aantal dataverzoeken VS aan Microsoft fors toegenomen

Dit artikel delen:
Microsoft

Microsoft meldt dat er meer dan duizend dataverzoeken van de Amerikaanse overheid zijn binnengekomen in de eerste helft van 2016. De overheid bleek voornamelijk op zoek naar gebruikerscontent ten behoeve van buitenlandse inlichtingendoeleinden.

Volgens Reuters staat dit te lezen in het tweejaarlijkse verslag over dataverzoeken dat Microsoft gisteren naar buiten bracht. Het aantal verzoeken is verdubbeld ten opzichte van de tweede helft van 2015. Ook is dit het hoogste aantal dataverzoeken tot op heden. Het aantal verzoeken tussen januari en juni 2016 kwam uit op de duizend tot vijftienhonderd. Over heel 2015 waren dit er nog geen duizend.

Het aantal Microsoft-gebruikers waar de Amerikaanse overheid meer over wilde weten, is wel gedaald in de eerste helft van 2016. Dat aantal ligt tussen de twaalfduizend en 12.499 gebruikers, tegenover 17.500 en 17.999 in de tweede helft van 2015

De verzoeken vallen onder de zogenoemde Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA). Die federale wet maakt het voor inlichtingendiensten mogelijk informatie over niet-Amerikaanse inwoners te bewaren, mits die worden verdacht van terrorisme. De overheid in de VS stelt bedrijven wel in staat informatie over het aantal FISA-verzoeken naar buiten te brengen, maar dat mogen geen specifieke cijfers zijn.

Rechtszaak

Microsoft heeft vorig jaar een rechtszaak aanhangig gemaakt waarin ze de onredelijke aanvragen naar consumentendata van de Amerikaanse overheid aan de orde stelt. Microsoft neemt het hier op voor klanten. Zij mogen nu niet op de hoogte gebracht worden wanneer er informatie over hen wordt opgevraagd. De softwarereus krijg steun van verschillende mensenrechtenorganisaties en technologische giganten als Amazon, Apple en Google.

Microsoft beroept zich op de grondwet. Deze stelt dat burgers mogen weten wanneer de overheid hun bezit doorzoekt. Bij data die lokaal worden bewaard, doet de overheid dit meestal, maar bij online-data stelt zich een probleem. Een definitieve uitspraak is er nog niet, maar tot op heden heeft Microsoft weinig vooruitgang geboekt.

Overheid 360°

Overheid 360° vindt plaats op woensdag 17 mei 2017 van 9.00 uur tot 18.00 uur in Jaarbeurs Utrecht. Het congres heeft als thema ‘Slimme ict voor maatschappelijke opgaven’. Bijbehorende onderliggende thema’s zijn nieuwe samenwerkingen, technologische ontwikkelingen en organisatieverandering.

Het congres richt zich op (it)-medewerkers van gemeenten, overheden en publieke organisaties. Het gaat hierbij zowel om bestuurders als om beleidsmedewerkers, specialisten, hoofden en uitvoerend ambtenaren. Bezoekers kunnen zich gratis aanmelden via de website.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-04-14T10:53:00.000Z Kevin Stickens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.