Nieuw mainframe IBM z14 biedt volledige encryptie

Dit artikel delen:

IBM Z14

IBM heeft een nieuw mainframe gebouwd - de z14 - dat met een encryptieniveau van honderd procent in staat is om ruim twaalf miljard versleutelde transacties per dag te verwerken. Daarmee wil het ict-concern een dam opwerpen tegen, wat het noemt, de wereldwijde epidemie van data-inbraken. IBM mikt met de z14 - ook wel IBM Z genoemd - op klanten die hun mainframe-assets willen ontsluiten voor de hybride cloud en mobiel gebruik. Ook zet IBM met de nieuwe machine vol in op blockchain.

Naar verwachting komt de IBM z14 in september op de Benelux-markt. De machine werd ontworpen in samenspraak en in samenwerking met honderdvijftig klanten, waaronder ook een aantal uit de Benelux. In 2018 volgt dan waarschijnlijk de 'light'-versie voor kleinere organisaties.

Massaversleuteling

Volgens IBM is bij de Z een constante versleuteling van gegevens mogelijk, daar waar tot nu toe de standaardaanpak bij encryptie het steeds per keer versleutelen van kleine stukken data is. Ook hoeft er geen energie meer gestoken te worden in het op voorhand selecteren en beheren van de locaties waar de gegevens worden versleuteld.

De massaversleuteling wordt mogelijk gemaakt door een volgens het bedrijf 'gigantische zevenvoudige toename van cryptografische prestaties, onder andere gedreven door een viervoudige toename van silicone gewijd aan cryptografische algoritmes. Dit zorgt voor versleuteling die achttien keer sneller is dan vergelijkbare x86 systemen, die enkel focussen op beperkte 'data slices'.' Ook zouden hierdoor de kosten stukken lager liggen dan bij vergelijkbare x86-gebaseerde oplossingen.

Blockchain

Bedrijven en instellingen zoals banken, verzekeraars, ziekenhuizen, vervoerders en de overheid maken nog vaak gebruik van een mainframe. Voor hen is vertrouwen in de veiligheid van hun data en systemen van essentieel belang. Volgens IBM is de z14 bij uitstek geschikt om mainframe-assets veilig te ontsluiten voor de hybride cloudomgeving en mobiel gebruik. Ook ondersteunt het nieuwe mainframe de grote behoefte aan 'inline analytics' van de grote hoeveelheden transacties die worden verwerkt.

Big Blue verwacht de IBM Z ook veel te kunnen inzetten voor blockchain, een intensief proces dat leunt op enorme cryptografische en rekenkracht. Het bedrijf heeft zes datacenters aangewezen ie volledig zijn gewijd zijn aan IBM Blockchain services, met IBM Z14 als encryptiemotor. Het gaat om locaties in centra in Dallas, Londen, Frankfurt, São Paulo, Tokio en Toronto. Die zijn ook beveiligd met de cryptografietechnologie van IBM Z.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Interessante ontwikkeling en de vraag is hoe de bulkencryptie bijdraagt aan de totale beveiliging van de keten en hoe het sleutelbeheer is/wordt geregeld! Ik vrees dat de eventueel vrijkomende energie in meervoudige mate nodig zal zijn om zaken als identiteitsfraude te voorkomen. Dit regel je helaas niet met bulk-encryptie! Beveiliging zal opnieuw even sterk blijken te zijn als de zwakste schakel in de (bitcoin) keten!!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-07-17T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.