Meer aanwijzingen dat Britten Belgacom hackten

Dit artikel delen:

De grote computerkraak bij Belgacom die eind 2013 aan het licht kwam, lijkt wel degelijk het werk van de Britse geheime dienst GHCQ. Het parket heeft daarover een vertrouwelijk rapport bezorgd aan minister van Justitie Geens met nooit eerder bekend gemaakte aanwijzingen. Dat schrijft De Tijd.

De hack van de GCHQ bij Belgacom was een van de zwaarste cyberincidenten die ooit in ons land plaatsvond. Alles samen kostten ze het telecombedrijf zo’n vijftig miljoen euro plus niet becijferde reputatieschade.

In 2011 konden de Britten binnendringen in de netwerken van Belgacom en diens internationale dochter BICS door werknemers te hacken via vervalste LinkedIn-profielen. Het uiteindelijke doelwit waren de GRX-routers van Belgacom en Bics die toegang geven tot roaming-communicatie. Die werd massaal onderschept via ‘Man in the Middle’-operaties.De spionnen konden tweeënhalf jaar ongestoord hun gang gaan en communicatie onderscheppen van Belgacom- en Bics-klanten, waaronder de EU en de Navo.

Het parket heeft nu aan minister Geens gemeld dat het onderzoek naar de hack bijna rond is, zo weet De Tijd. Het dossier zal ook zonder gevolg verticaal geklasseerd worden, omdat er strafrechtelijk onvoldoende bewijzen zijn om concrete verdachten te kunnen vervolgen. Toch volgt er ook een opsomming van indicaties die allen in de richting van het GCHQ wijzen.

Of de regering daar nog diplomatieke gevolgen aan gaat geven, is nu de vraag. Minister Geens wil voorlopig alleen kwijt dat hij het verslag zal voorleggen aan de Nationale Veiligheidsraad, het hoogste veiligheidsorgaan van België.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-20T10:11:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.