Brussel krijgt centrum voor cyberveiligheid

Dit artikel delen:
Triomfboog Brussel

Sirris, het kenniscentrum van de technologische industrie, richt het Brussels Initiative on Cybersecurity Innovation (BICI) op. BICI groepeert de kennis van de onderzoekscentra van de universiteiten UCL, ULB en VUB, de hogeschool EhB, Sirris, en andere belangrijke spelers in onderzoek en innovatie uit de regio Brussel.

België heeft de academische kennis in huis om cybercriminaliteit aan te pakken, maar de doorstroming tot bij onze ondernemingen blijft een uitdaging, zo stelt Sirris. Met BICI wordt de brug geslagen tussen bedrijven en academici van vijftien onderzoekscentra.

‘De kennisoverdracht van universiteiten naar bedrijven verloopt vandaag moeizaam’, zegt Philippe Thiran, directeur voor de regio Brussel bij Sirris. ‘Bedrijven vinden de weg naar de juiste expertise en onderzoekspartners niet. Onderzoeksprojecten als SeCloud (een onderzoeksproject naar cyberveiligheid gefinancierd door Innoviris, het Brussels instituut voor onderzoek en innovatie, red.) hebben ons geleerd dat de industriële en academische wereld wel samen kunnen innoveren. Met BICI willen we die lijn doortrekken en van Brussel de hoofdstad maken van innovatie op vlak van cyberveiligheid.’

Het BICI zal zich via nationale en Europese partnerships inzetten om Belgische bedrijven te wapenen tegen cyberaanvallen en hen te helpen cyberveilige producten te ontwikkelen. Daarvoor worden bijvoorbeeld recente onderzoeksresultaten met ondernemingen gedeeld, campagnes opgezet om bedrijven te sensibiliseren rond cyberveiligheid of innovatieprojecten ingericht tussen onderzoeksinstellingen en bedrijven. Voor die R&D-projecten kunnen bedrijven financiering krijgen via Innoviris.

Het initiatief wordt aangestuurd vanuit Icity.brussels, een instituut dat ict-innovatie en -onderzoek binnen de Brusselse regio moet versterken. Icity.brussels is een initiatief van de ULB, VUB en Sirris en wordt dertien miljoen euro gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-12-11T15:12:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.