Belgische Justitie hackt IS-servers

Dit artikel delen:

Het Belgische federaal parket heeft, samen met Europol, een cyberaanval uitgevoerd op Amaq, het officiële persbureau van de terreurbeweging IS. Dat meldt Belga. Het zal veel tijd en geld kosten om de neergehaalde sites opnieuw online te krijgen, zo zegt het parket.

De aanval werd vorige week uitgevoerd en duurde twee dagen. Hij kwam er na een eerdere aanval vorig jaar, waar Amaq echter opvallend snel van herstelde. Dat verraste het parket en daarom werd beslist om het deze keer grondiger aan te pakken. ‘We hebben heel wat accounts kunnen uitschakelen en een reeks websites offline kunnen halen. Ongetwijfeld zullen ze de komende dagen proberen weer de kop op te steken, maar dat zal veel tijd en middelen en geld vragen’, zegt woordvoerder Eric Van der Sypt aan Belga. 

Vorige week raakte in De Standaard ook bekend dat een Belgische handelsdelegatie naar China (waar onder meer minister van Telecommunicatie Philippe De Backer (Open VLD) aan meedeed) elektronisch werd aangevallen, hoogstwaarschijnlijk door de Chinese overheid. Dat zegt Geert Baudewijns van het securitybedrijf Secutec, die zelf ook meereisde. Volgens Buitenlandse Zaken werden er voldoende veiligheidsmaatregelen genomen. De missie werd vooraf ook gebrieft door de Staatsveiligheid. 

Omdat de delegatie maar enkele dagen in China was, hadden de aanvallers volgens Baudewijns geen tijd om hun sporen grondig uit te wissen. De Secutec-man had zelf ook een ‘honeypot’ meegebracht naar China, een opzettelijk slecht beveiligde pc die bedoeld is om aanvallers te lokken.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-11-25T10:19:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.