VN willen onderzoek naar hack van Jeff Bezos

Dit artikel delen:

Is het mobieltje van Amazon-topman Jeff Bezos gehackt door Saudische hackers? En gebeurde dat nadat Bezos een appje kreeg van Mohammed bin Salman, de Saudische kroonprins? De Verenigde Naties willen een onderzoek naar het incident starten.

Volgens Angelsaksische media zou de telefoon van Bezos in 2018 gekraakt zijn nadat hij via whatsapp een video had gekregen van Bin Salman. Een onderzoek dat Bezos naar dat voorval uitvoeren, en waarvan de New York Times de conclusies kon inkijken, lijkt te bevestigen dat er, samen met videoclip, inderdaad malware naar de Amazon-topman werd gestuurd. Die zou gegevens van de telefoon hebben gekopieerd en doorgestuurd. Welke gegevens dat precies zijn, is niet bekend.

De VN zeggen dat de hack hoogstwaarschijnlijk gebruik heeft gemaakt van Israëlische malware die al eerder in verband werd gebracht met Saudische kraakpogingen. Saudi-Arabië zelf ontkent elke betrokkenheid.

Khashoggi

Vooral mensenrechtenexperts bij de VN tillen zwaar aan de zaak. Bezos is immers eigenaar van de krant The Washington Post, waar journalist Jamal Khashoggi werkte. Hij werd vorig jaar door Saudische agenten vermoord in de Saudische ambassade in Istanbul. Veel waarnemers gaan er van uit dat de Saudische kroonprins van die moord op de hoogte was.

Of Bin Salman ook wist van de kraak, is niet duidelijk. Volgens bronnen van The New York Times werd zijn account gebruikt omdat dat minder verdacht zou overkomen bij Bezos.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-23T10:37:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.