Malware verstopt zich in kinderspelletjes

Dit artikel delen:
meisje smartphone

Een nieuw soort malware is erin geslaagd om zich via tientallen applicaties in Google Play te verspreiden. Onderzoekers van beveiliger Check Point ontdekten de zogenaamde Tekya-malware in tal van apps, en dan voornamelijk in spelletjes voor kinderen.

De nieuwe malware-familie bleek in 56 applicaties actief te zijn en was al meer dan een miljoen keer gedownload. Tekya, zoals de software is gedoopt, imiteert acties van gebruikers en genereert clicks op advertenties van aanbieders zoals Googles AdMob, AppLovin’, Facebook en Unity.

24 van de besmette apps hadden kinderen als doelgroep. Het ging om bijvoorbeeld puzzels en racespelletjes. De hackers kloonden populaire, legitieme applicaties om een publiek te bereiken, meestal dus kinderen, en voegden er dan malware aan toe. Daarnaast waren ook kookapplicaties, rekenmachines, download-apps, vertalers en dergelijke besmet. De malware wist probleemloos aan de radar van Google Play en VirusTotal te ontsnappen.

Intussen zijn de gewraakte apps uit de Google Play Store verwijderd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-26T09:56:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.