E-mailscams rond corona verdrievoudigd

Dit artikel delen:
dark web

De hoeveelheden e-mailscams zijn de afgelopen week bijna verdrievoudigd. Aanvallers doen zich ook steeds meer voor als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

SophosLabs, het onderzoekslab van security specialist Sophos, stelt vast dat het aantal spam, phishing-aanvallen en malware, met het gebruik van ‘Covid-19’ en ‘coronavirus’ omhoog is geschoten.

Het geschatte, wereldwijde spamvolume ligt op honderden miljarden; twee tot drie procent daarvan is Covid-19 gerelateerd, vertelt Chester Wisniewski van Sophos. ‘Deze week nog gebruikten cybercriminelen valse logistieke e-mailberichten om nietsvermoedende slachtoffers ervan te overtuigen een bijlage te openen en hun computers te infecteren met het Kryptik-trojan.’

De hoeveelheden e-mailscams ging de afgelopen week bijna maal drie. Aanvallers doen zich ook steeds meer voor als de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (VN).

Twee factoren

De coronacrisis is al even bezig, komt deze stijging dan niet laat? Wisniewski wijt dit aan twee belangrijke factoren. Ten eerste: naarmate de tijd verstrijkt, haken steeds meer criminele groepen aan bij Covid-19 als lokmiddel. Ten tweede: het kost tijd. 'Elke criminele groep moet spamberichten zodanig formuleren om ontvangers actie te laten ondernemen. Hierbij kunnen zij vragen een bijlage te openen, een site te bezoeken of, in het geval van de WHO Bitcoin-zwendel, cryptocurrencies te doneren aan bitcoin-portefeuilles die in verkeerde handen zijn’, stelt hij. ‘Het maken van deze berichten kost tijd, vooral voor degenen die Engels niet als moedertaal voeren.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-27T09:36:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.