Idemia en Sopra Steria gaan Europese grenzen bewaken

Dit artikel delen:
Biometrie

Een consortium van Idemia en Sopra Steria heeft een Europees raamcontract van ruim driehonderd miljoen euro in de wacht gesleept voor de bewaking van de Schengengrenzen met biometrische systemen. De partijen bouwen het systeem dat plaats moet bieden voor de vingerafdrukken en gezichtsscans van meer dan vierhonderd miljoen Europeanen.

Tegen 2022 moet het Shared Biometric Matching System een van de grootste biometrische databases ter wereld zijn, met vierhonderd miljoen records. Het nieuwe systeem zal op Europese technologie gebaseerd zijn en gebruikt worden om de Europese buitengrenzen te beschermen. Op termijn moeten alle al bestaande Europese biometrische databanken er in geïntegreerd worden.

Het contract werd gegund na een aanbesteding door eu-LISA, het Agentschap van de Europese Unie voor het operationele beheer van grootschalige it-systemen 'in de ruimte van vrijheid, veiligheid en recht’. De looptijd is vier jaar, met een optionele verlenging tot zes jaar. De totale waarde van het contract beloopt iets meer dan driehonderd miljoen euro, zonder btw.

Volgens een persbericht werken de gekozen bedrijven al jarenlang voor de Europese Unie bij ‘mission critical’ it-systemen. ‘Zij hebben ervaring in de samenwerking met de nationale en lokale overheden van de EU-lidstaten en partners uit de particuliere sector om het verkeer van personen over de lucht-, land- en zeegrenzen te beheren.’

De Franse multinational Idemia is gespecialiseerd in beveiligings- en identiteitsoplossingen en heeft zowat 15.000 personeelsleden. Ook Sopra Steria is een van oorsprong Frans bedrijf dat zich bezighoudt met consultancy, digitale diensten en software-ontwikkeling. Het heeft ongeveer 46.000 mensen op de loonlijst staan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-04T11:28:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.