Minder maar duurdere cyberaanvallen

Dit artikel delen:
dark web

Terwijl het aantal cyberaanvallen in ons land daalde, worden de kosten ervan steeds hoger. Dat is de belangrijkste conclusie van het 'Cyber Readiness Report'. Van dat rapport, uitgegeven door de gespecialiseerde verzekeraar Hiscox, verscheen onlangs de vierde keer editie.

Volgens de studie is het aantal Belgische bedrijven dat een cyberaanval onderging het afgelopen jaar gedaald van 71 procent in 2018 naar 49 procent in 2019. Toch zijn de jaarlijkse kosten veroorzaakt door cyberaanvallen voor een gemiddeld Belgisch bedrijf verzesvoudigd tot 54.700 euro. Ook opvallend: iets meer dan één op tien Belgische bedrijven die in 2019 minstens één cyberaanval kenden, waren 'super targets'. Ze werden dat jaar geconfronteerd met een duizelingwekkende vijfhonderd incidenten of meer.

Hackers krijgen maar zelden wat ze willen. In meer dan acht op de tien gevallen (84 procent) betaalden onze bedrijven geen losgeld. Toch lijken Belgische ondernemingen de dreiging te onderschatten. In plaats van hun bescherming te verhogen, hebben ze hun uitgaven voor cyberbeveiliging vorig jaar met gemiddeld 390.000 euro verlaagd, van 1,61 naar 1,22 miljoen in 2019. Ze hebben dat jaar bovendien hun totale it-budget verlaagd van 14 miljoen naar 10,9 miljoen euro. Daarenboven heeft slechts één op de drie een specifieke cyberverzekering. Het goede nieuws is dat, aangezien de daling van de uitgaven voor cyberveiligheid minder was dan de daling van de it-uitgaven, het percentage van het it-budget dat aan cyberveiligheid wordt besteed, in België steeg van 11,6 naar 13,3 procent.

Verontrustend

‘Het rapport laat zien dat de hackers efficiënter worden’, zegt Jeremy d’Hondt van Hiscox België. ‘Ze richten zich misschien niet op evenveel en even grote bedrijven als voordien, maar als ze toch toeslaan, richten ze meer schade aan. Het is dan ook verontrustend dat Belgische bedrijven de enigen zijn die hun uitgaven voor it en cyberveiligheid verlaagd hebben. Bovendien zien we dat slechts drie op de tien bedrijven verklaren dat ze een specifieke verzekering hebben tegen cyberaanvallen. Het beschermen van gegevens en it-systemen tegen hackers is geen luxe, maar een noodzaak.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-26T11:04:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.