India verbant 59 Chinese apps waaronder TikTok

Dit artikel delen:

De Indiase overheid heeft 59 Chinese apps verboden, waaronder grote namen als TikTok en WeChat. Dat melden Indiase media. Volgens het land bedreigen deze apps de ‘soevereiniteit en veiligheid’ van het land.

Helo, Shareit, Weibo, UC Browser en Clubfactory zijn nog andere Chinese apps die sinds deze week in India geblokkeerd worden. Volgens de Indiase overheid zijn er bezorgdheden over de beveiliging van de apps en over de manier waarop ze met privacy omgaan. De programma’s zouden gegevens van gebruikers stelen en deze doorsturen naar servers in China.

Naast de technologische besognes, lijken ook politieke motieven mee te spelen om de apps in de ban te slaan. De beslissing komt er na nieuwe schermutselingen aan de Indiase-Chinese grens in het Himalaya-gebied, eerder deze maand. India en China discussiëren al langer over hun grenzen. Volgens India zijn Chinese troepen de grens overgestoken en zijn Chinezen gebouwen aan het optrekken op Indisch grondgebied.

Voor TikTok, veruit de bekendste app uit de lijst, is het ook niet de eerste keer dat het beschuldigd wordt van het stelen van gebruikersdata. Het bedrijf ontkent die beschuldigingen. ‘We worden niet beïnvloed door een buitenlandse regering, inclusief de Chinese regering’, liet het vorig jaar weten na gelijkaardige, Amerikaanse beschuldigingen. ‘TikTok is niet actief in China en is ook niet van plan dat in de toekomst te doen.’ Speciaal voor de Chinese markt maakt ByteDance, het bedrijf achter TikTok, een aparte app, DouYin gedoopt.

India is de grootste markt van TikTok, meldt CNN. De app is er al 660 miljoen keer gedownload. Dat is ongeveer 30 procent van al zijn gebruikers. ByteDance had gehoopt om dit jaar een miljard dollar aan reclame-inkomsten binnen te halen in het land. Dat cijfer zal nu allicht niet gehaald worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-08T10:19:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.