Cloud en telewerken blijven security-uitdaging

Dit artikel delen:
dark web

Het beveiligen van telewerkers en cloud-implementaties is een van de grootste uitdagingen in cybersecurity in de komende twee jaar. Dat blijkt uit onderzoek van beveiliger Check Point. De meeste organisaties verwachten dat de securitynormen van voor de pandemie niet meer terugkeren.

De enquête van Check Point (waar zo’n zeshonderd securityprofessionals aan deelnamen) geeft een overzicht van de belangrijkste prioriteiten en uitdagingen van organisaties op het gebied van cybersecurity tot 2023. Het onderzoek toont ook aan hoe ze hun securitystrategie dit jaar door de Covid-19-pandemie moesten aanpassen.

Meer dan de helft van de respondenten stelt vast dat hun bedrijf sinds het begin van 2020 vaker met aanvallen en dreigingen te maken krijgt. De meerderheid denkt ook dat hun securityaanpak van voor de pandemie niet meer zal terugkeren. Slechts één op vijf zegt dat hun securityactiviteiten terug hetzelfde zijn als vroeger. 

Het beveiligen van telewerkers blijft de grootste uitdaging, zegt krap de helft van de ondervraagden, gevolgd door het vermijden van phishing en social engineering-aanvallen (42 procent), het behoud van veilige toegang op afstand (41 procent) en de bescherming van cloudapplicaties en -infrastructuur (39 procent).

Liefst 95 procent van de respondenten stelt dat ze hun strategie in de tweede helft van het jaar hebben bijgestuurd, vooral om telewerk op grote schaal mogelijk te maken. Amper iets meer dan een kwart zegt dat ze er in 2020 in geslaagd zijn om bestaande securityprojecten te versnellen. De meerderheid moest als reactie op de pandemie onverwacht z’n businessmodel heruitvinden.

Ongeveer de helft van de respondenten denkt niet dat hun securityaanpak nog zal terugkeren naar de normen van voor de pandemie. Daarnaast gelooft ongeveer een derde weer wel dat hun activiteiten van voor Covid-19 op een bepaald moment in de toekomst terugkeert op hetzelfde niveau. Slechts een vijfde zegt dat hun situatie alweer dezelfde is als vroeger.

Permanent

‘Het onderzoek maakt duidelijk dat de meerderheid van de organisaties niet verwacht dat hun securityproblemen en -prioriteiten de komende twee jaar veel zullen veranderen. De snelle aanpassingen aan hun netwerken en infrastructuur als reactie op de pandemie zullen voor de meeste bedrijven permanent zijn’, zegt Peter Alexander, cmo bij Check Point. ‘Daarnaast zijn er meer cyberaanvallen en -dreigingen, omdat hackers de veranderingen willen uitbuiten. Voor organisaties moet het dus een prioriteit zijn om elk securitylek in hun verspreide netwerk te dichten: van de thuiscomputer van werknemers en die werknemers zelf tot het datacenter. Voor de meeste organisaties blijft het een uitdaging de impact van de pandemie op hun activiteiten te beperken en ervoor te zorgen dat ze zo efficiënt en veilig mogelijk kunnen werken.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-11T09:43:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.