IBM komt met nieuwe generatie encryptie

Dit artikel delen:
Encryptie

FHE, Fully Homomorphic Encryption. Zo heet de nieuwe generatie versleutelingssoftware ontwikkeld door IBM. Om bedrijven de gelegenheid te geven de nieuwe software uit testen, zet IBM een nieuwe dienst op.

Het idee achter FHE is dat data weliswaar versleuteld worden, maar niet meer ontsleuteld hoeven te worden voor verwerking. Als data bijvoorbeeld in de cloud geanalyseerd worden of door ai-systemen van andere partijen worden gestuurd, kunnen deze geëncrypteerd blijven. IBM kondigt meteen ook een bijhorende service aan waarmee bedrijven prototypes voor de nieuwe encryptietechnologie kunnen bouwen en de nieuwe techniek onder de knie kunnen krijgen. 

FHE moet een antwoord bieden op de groei van de hybride cloud, zegt IBM. Daarbij zullen gevoelige gegevens almaar breder gedeeld, geanalyseerd en opgeslagen worden, wat uiteraard security-vragen met zich meebrengt. Die data worden wel versleuteld verstuurd en opgeslagen, maar moeten op enig moment ook weer ontsleuteld worden om te verwerken of te analyseren. Dat zijn de kritieke momenten die IBM met FHE wil omzeilen. 

IBM werkt al meer dan tien jaar aan de achterliggende technologie van FHE. Pas de laatste jaren, door de toegenomen rekenkracht van computers, is FHE praktisch toepasbaar geworden. Vroeger kostte het uren of zelfs dagen om berekeningen uit te voeren die nu op minder dan een seconde achter de rug zijn. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-18T10:26:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.