7 geslaagde ransomware-aanvallen in 2020

Dit artikel delen:

2020 lijkt in het teken te staan van (geslaagde) ransomware-aanvallen. Cybercriminelen sloegen in januari al hun slag bij weefgetouwenfabrikant Picanol, it-bedrijf Spie ICS en de gemeente Willebroek. Tijdens de rest van het jaar sloten nog diverse bedrijven de deuren na een geslaagde cyberaanval. Computable maakt een overzicht van zeven geregistreerde door een gijzelhack getroffen Belgische bedrijven.

1. Picanol

De eerste aanval die in 2020 aan het licht kwam, was die op de Ieperse weefgetouwenfabrikant Picanol. In januari was het doelwit van een grote ransomware-aanval, waardoor de productie van weefgetouwen in China, Roemenië en België zijn stilgelegd.

2. Spie ICS

Ook it-bedrijven worden getroffen door ransomware. Neem Spie ICS als voorbeeld. In januari werd het werk deels stilgelegd en klanten ondervinden hinder van de geslaagde cyberaanval.

3. Gemeente Willebroek

In januari werd Willebroek als eerste Belgische gemeente slachtoffer van een ransomware-aanval. De computers van de gemeentediensten werkten niet meer en het personeel moest naar de schrijfmachine grijpen om administratieve taken af te handelen. De cybercriminelen eisten bitcoins.

4. Antwerpse rederijen

In Antwerpen werden dit jaar maar liefst vier rederijen het slachtoffer van ransomware-aanvallen. Meest recent was de geslaagde aanval van Ragnar Locker-ransomware op de rederij CMA CGM in september. De e-commerce-sites van de scheepvaartgroep waren plat en online boekingen waren hierdoor niet mogelijk.

5. Asco

Ook Asco, een bedrijf uit Zaventem dat onderdelen voor de luchtvaartindustrie maakt, was een doelwit van een grote ransomware-aanval. Het bedrijf legde in de zomer zijn fabriek stil om zijn it-systemen grondig na te kijken. Pas na een maand werden de deuren weer geopend. De kosten van de aanval worden op zo’n twintig miljoen euro geraamd.

6. AP Hogeschool

De AP Hogeschool, met campussen in Antwerpen, Mechelen, Lier en Turnhout, sloot eind september de deuren en stapt over op online lessen. Dit naar aanleiding van een geslaagde cyberaanval in de nacht van 30 september. De studenten mochten niet meer inloggen in het netwerk om de besmetting van de kwaadaardige software verder te verspreiden.

7. Algemeen Medisch Laboratorium

De meest recent geslaagde cyberaanval is die op het Algemeen Medisch Laboratorium (AML) uit Hoboken. Dat bedrijf koppelde op 28 december zijn netwerk preventief los, nadat cybercriminelen delen van het netwerk hebben geïnfecteerd met ransomware. Het is onbekend of er data buit zijn gemaakt.

8. Tapijtgroep Desso

Een bonus in de lijst, omdat de aard van deze hack niet bekend is gemaakt. Het gaat om de tapijtgroep Desso die, samen met de Franse moedergroep Tarkett, in april werd getroffen door een cyberaanval. De it-systemen werden afgesloten van de buitenwereld. Ook werden de verkoop en productie ernstig verstoord.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-29T14:45:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.