Verzekeraars strenger met cyberpolissen

Dit artikel delen:
Cyberverzekering

De opmars van cyberaanvallen wil dat verzekeringsmaatschappijen met strengere verzekeringsvoorwaarden komen op het vlak van cyberpolissen. Dat stelt verzekeringsmakelaar Aon België. Tegelijk beginnen bedrijven in België een cyberverzekering net zo vanzelfsprekend te vinden als een brandverzekering.

Gespecialiseerde verzekeraars hebben al zoveel schades moeten slikken door cyberaanvallen dat zij hun polisvoorwaarden ernstig herzien. Enkele leidende maatschappijen verzekeren bedrijven voortaan alleen nog maar als er sprake is van een voorbeeldig cyberrisicomanagement. Ook bestuurders van bedrijven die niet kunnen bewijzen voldoende beveiliging op poten te hebben, komen in het vizier van verzekeraars.

‘Tegenwoordig moeten bedrijven kunnen aantonen dat ze op alle niveaus – zowel it-technisch als in hun algemene risicomanagement-organisatie – een bovenmaatse beveiliging voorzien’, zegt Bart Van Gysegem, expert cyberverzekeringen bij Aon België. ‘Anders zal de polis bijvoorbeeld nog maar de helft van een schade dekken. De verhouding tussen binnenkomende premies en buitengaande schadebetalingen zou op termijn onhoudbaar kunnen worden voor de private verzekeringsmarkt.’

Aon België stelt vast dat de vraag naar cyberverzekeringen sterk stijgt als antwoord op de exploderende trend van de cyberschades die de bedrijven oplopen. Maar ondernemingen contacteren de verzekeringsmakelaar ook steeds frequenter om via gespecialiseerde tools voor risicoanalyse hun cyberrisicobeheer te analyseren en te verbeteren. Het laat bedrijven ook toe om aan verzekeraars te bewijzen dat hun beveiliging op punt staat en zo nog een degelijke dekking te krijgen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-17T09:05:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.