Datalekken en cyberveiligheid kosten banken miljoenen

Phishing, kwetsbaarheden in de cloud en dns/ddos-aanvallen zijn de meest zorgwekkende bedreigingen voor de toekomst van financiële dienstverleners. Dat blijkt uit een enquête van cloudspecialist Infoblox.

Voor het onderzoek zijn meer dan achthonderd it-professionals uit de financiële dienstverlening van over de hele wereld ondervraagd. Meer dan een jaar na het begin van de pandemie merken banken, verzekeraars en andere financiële instellingen hoe hun huidige databescherming tekortschiet tegen cloudgebaseerde aanvallen en netwerkstoringen, stelt Infoblox vast. 

Zo blijken datalekken een steeds grotere kostenpost te vormen voor de sector. Zo’n 44 procent van de ondervraagde Europese instellingen noemt ‘datalekken’ als meest voorkomende aanval. De financiële instellingen die te maken kregen met een datalek rapporteerden een geschat gemiddeld verlies van ongeveer 3,5 miljoen euro per aanval.

Populair doelwit

Ook netwerkstoringen drijven de kosten op: deze kostten gemiddeld 2,6 miljoen euro. De netwerkstoringen hadden in 65 procent van de gevallen financiële verliezen tot gevolg. De sector blijft ook een populair doelwit voor cloudgebaseerde aanvallen: iets meer dan de helft van alle ondervraagde organisaties heeft in de afgelopen twaalf maanden te maken gehad met een datalek en net niet de helft werd ook nog eens geteisterd door een malware-aanval in de cloud.

In totaal bedroegen de geschatte gemiddelde kosten voor het voorkomen van inbreuken en netwerkstoringen bijna vier miljoen euro, met de hoogste schattingen van Amerikaanse bedrijven van 4,3 miljoen dollar.

Cloud- en netwerkgebaseerde aanvallen zullen een belangrijke bedreigingsfactor blijven: een op de vier Europese respondenten verwacht de komende twaalf maanden te maken te krijgen met een combinatie van phishing, kwetsbaarheden in de cloud (waaronder misconfiguraties) en dns/ddos-aanvallen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-05-21T10:20:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.