Google-dochter meldt dubbelslag tegen cyberaanvallers

Dit artikel delen:

Cybercriminelen die systemen binnendringen, worden steeds sneller ontdekt. Ook het aantal incidenten met gijzelsoftware daalt. Dat blijkt uit het nieuwste M-trends-rapport van security-leverancier Mandiant. Het securitybedrijf is eind vorig jaar overgenomen door Google.

Het rapport meldt dat het aantal dagen waarin een aanvaller aanwezig is in de systemen van een doelwit, voordat hij wordt gedetecteerd, is gedaald van 21 dagen in 2021 naar zestien dagen in 2022. ‘Dit is de kortste verblijftijd uit alle eerdere onderzoeken’, schrijven de samenstellers van de veertiende editie van het rapport.

Gelet op de detectie van criminelen ziet Mandiant dat slachtoffers steeds vaker gewaarschuwd worden door een externe partij. Bedrijven en organisaties met een hoofdkantoor in Amerika werden in 55 procent van de incidenten op de hoogte gebracht door een externe partij. Het jaar ervoor was dat veertig procent. Volgens de onderzoekers gaat het om  het hoogste percentage externe meldingen dat Amerika de afgelopen zes jaar heeft gezien. Van de onderzochte incidenten bij organisaties in Europa, het Midden-Oosten en Afrika werd is 74 procent gewaarschuwd door externen tegenover 62 procent in 2021.

Ransomware

Ook zien de onderzoekers een daling van het aantal onderzoeken naar ransomware dat werd uitgevoerd. In 2022 had 18 procent van de onderzoeken betrekking op ransomware, vergeleken met 23 procent in 2021. ‘Dit vertegenwoordigt het kleinste percentage onderzoeken met betrekking tot ransomware sinds vóór 2020’, aldus de samenstellers van het rapport. Absolute aantallen worden niet genoemd.

De ict-beveiligers zien dat overheid en wetshandhavers voortdurende inspanningen leveren om ransomwarediensten en individuele cybercriminelen te ontregelen. Daardoor moeten aanvallers en aanbieders van die malafide diensten op zoek naar nieuwe methoden en samenwerkingen. Opvallend: ook de oorlog  in Oekraïne heeft bijgedragen aan een daling van ransomware-aanvallen. De ict-infrastructuur ligt in puin en daardoor worden minder aanvallen met gijzelsoftware gepleegd vanuit dat door oorlog verscheurde land.

Ook zien de beveiligings-experts dat cybercriminelen zich telkens moeten aanpassen op een wereld waarin macro's vaak standaard zijn uitgeschakeld. Bovendien zijn organisaties beter geworden in het sneller detecteren, voorkomen en herstellen van ransomware-incidenten, schrijven ze.

Vooruitgang

Anders dan de vaak onheilspellende berichten over cybercrime onthult het rapport de vooruitgang die organisaties wereldwijd boeken bij het versterken van de verdediging tegen steeds geavanceerdere tegenstanders.

‘Verschillende trends die we in 2021 zagen, zetten zich voort in 2022, zoals een toenemend aantal nieuwe malwarefamilies en toenemende cyberspionage door groepen die door staten worden gesteund. Als gevolg daarvan moeten organisaties ijverig blijven en hun cyberbeveiligingspositie blijven verbeteren met moderne cyberdefensiecapaciteiten. Voortdurende validatie van cyberweerbaarheid tegen deze nieuwste bedreigingen en testen van algemene responsmogelijkheden zijn doorslaggevend’, concluderen de samenstellers van het rapport.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-05-04T12:06:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.