Superfonds in de maak voor Belgische tech-sector

Dit artikel delen:

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt werkt aan een overheidsfonds dat op zijn beurt gaat investeren in Belgische fondsen die geld stoppen in vaderlandse technologiebedrijven. Dat vernam De Tijd. De minister wil zo de slagkracht van de Belgische durfkapitaalfondsen verbeteren.

Belgische bedrijven hebben het nog altijd te moeilijk om van start-up uit te groeien naar scale-up. Die constatering zet minister er toe aan om een soort superfonds op te richten dat helpt om durfkapitaalfondsen te spijzen.

Tech-investeerders als Ducko Sickinghe en Jurgen Ingels hebben al fondsen opgestart die in de toekomst grotere bedragen willen gaan investeren. Door het plan van de minister moeten dat soort fondsen (en andere) aan financiële draagkracht winnen. Er is wel wat lokaal kapitaal in België beschikbaar, maar het is te gefragmenteerd, waardoor grote kapitaalrondes moeilijk worden. Daarom trekken beloftevolle Belgische scale-ups naar het buitenland als ze vers geld nodig hebben.

Hoeveel geld de minister heeft klaarstaan voor zijn plan, is nog niet helemaal duidelijk, maar het zijn significante bedragen. Afhankelijk van de bron gaat om ‘200 à 300 miljoen’ tot ‘400 miljoen’. De FPIM, de Federale Participatiemaatschappij, zou alvast een rol toebedeeld krijgen in het nieuwe fonds, maar ook regionale spelers als de Vlaamse PMV of Waalse SRIW kunnen mee instappen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-17T10:17:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.