Antwerpen en Leuven scoren met manutech

Dit artikel delen:
Antwerpen Brabo

Antwerpen is binnen Europa de op vijf na populairste stad voor het aantrekken van investeerders naar jonge manutech start- en scale-ups. Leuven staat dan weer op de tweede plaats in totaal geïnvesteerde bedragen. Dat blijkt uit een studie van technologiefederatie Agoria en onderzoekscentrum Sirris.

Manutech start- en scale-ups ontwikkelen digitale oplossingen om de productie in maakbedrijven te optimaliseren. Met Berlijn en München in de top-drie van steden met de meeste deals en hoogste opgehaalde bedragen, bevestigt het Duitse manutech-ecosysteem zijn leidende positie. De specifieke, door de overheid gefinancierde, strategie zit daar trouwens voor veel tussen. Londen komt in de top drie van het aantal deals, wat de kracht aantoont van het grootste ecosysteem in Europa, ook na de Brexit.

Antwerpen ging van de achtste naar de zesde plaats, en consolideert zijn positie in de top tien van het aantal deals, met als meest in het oog springende deals voor Rombit, Qpinch, Irsistick en Aloxy. Leuven staat dan weer op de tweede plaats van de opgehaalde bedragen en heeft dit vooral te danken aan een grote kapitaalsverhoging die opgehaald werd door Materialise.

Andere opvallende resultaten voor België: slechts zestien procent van de manutech start- en scale-ups zijn universitaire spin-offs, maar achtenveertig procent van hen hebben een acceleratieprogramma gevolgd. Artificiële intelligentie en internet of things (iot) zijn de leidende technologieën. Imec.iStart (Leuven) staat op de negende plaats van de Europese acceleratoren in het manutech-domein.

Bart Steukers, directeur context bij Agoria: ‘De Europese vergelijking laat zien dat 29 procent van de manutech scale-ups eigenlijk spin-offs zijn van universiteiten of kennisinstellingen. In België is dat 25 procent. Voor Antwerpen mag de rol van de Universiteit Antwerpen niet onderschat worden. De universiteit kiest resoluut voor pre-incubatie en valorisatie van toegepast onderzoek. Ook het innovatienetwerk The Beacon is voor Agoria heel relevant om innovatieve technologieën te valoriseren in haven, industrie en bouw. Daar zit de komende jaren heel wat waardecreatie en dus economische groei. Leuven heeft een historisch opgebouwde reputatie in manutech vooral dankzij een aantal mooie spin-offs van de KU Leuven en Imec die ondertussen reeds overgenomen werden. We denken hierbij aan LayerWise, LMS International, ICOS Vision en Metris.’

Uit de cijfers blijkt ook dat 79 procent van de manutech-start-ups zijn gevestigd in Vlaanderen, 18 procent in Wallonië en 2 procent in Brussel. 3D-Printing en internet of things zijn de toonaangevende technologieën in Belgische start-ups. Artificiële intelligentie is dan weer ondervertegenwoordigd in vergelijking met het Europese gemiddelde.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-02-11T14:55:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.