Shayp haalt 1,9 miljoen op voor slimme waterdetectie

Dit artikel delen:
water

De Brusselse scale-up Shayp heeft 1,9 miljoen euro opgehaald bij investeerders. Het bedrijf ontwikkelt slimme sensoren waarmee vastgoedeigenaars hun waterverbruik met meer dan twintig procent kunnen terugschroeven.

Ongeveer een op de drie gebouwen in België kampt met waterlekken door defecte leidingen, lekkende toiletten en slecht werkende systemen. Deze lekken kunnen aan de basis liggen van tien tot zestig  procent van de totale waterfactuur van een bedrijf, aangezien ze zelden opgemerkt of gemeld worden. Shayp (opgericht in 2017) identificeert in realtime lekken en afwijkingen in de volledige watervoorziening van een gebouw. Het maakt daarvoor gebruik van een sensor op basis van zelflerende artificiële intelligentie. Het apparaatje is in minder dan vijf minuten geïnstalleerd, maakt het bedrijf zich sterk. 

Een webapp waarschuwt de beheerder en helpt kostenefficiënt te bepalen welke interventies prioritair zijn. Gebruikers kunnen de historiek van de ondernomen acties en het bespaarde water opvolgen en eventuele verdere maatregelen bepalen om het waterverbruik te optimaliseren.

Het jonge bedrijf heeft gemeenten, ziekenhuizen, kantoren, winkels, scholen en vastgoedbeheerders als klant. Ook de stad Brussel zette een actieplan op en bespaart nu dankzij Shayp meer dan vijftig miljoen liter water per jaar. ‘De vastgoedsector is verantwoordelijk voor meer dan zeventig procent van het totale waterverbruik en is daarmee een belangrijke actor om de toenemende watertekorten aan te pakken. Daarin willen we met Shayp het verschil maken’, zegt Alex McCormack, ceo van Shayp.

Het Berlijnse Signa Innovations leidde de financieringsronde van Shayp met deelname van het Belgische AMAVI Capital, eerdere investeerders en Finance & Invest.brussels. Deze tweede ronde klokte af op 1,9 miljoen euro.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-03T09:49:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.