Scale-ups zien toekomst met vertrouwen tegemoet

Dit artikel delen:

Meer dan driekwart van de Belgische scale-ups heeft er vertrouwen in dat ze dit jaar hun verwachte groeidoelstellingen zullen halen. Dat blijkt uit een enquête van Deloitte. Om te groeien, zijn de bevraagde scale-ups van plan om in riom 2.500 werknemers aan te werven.

Net als vele andere bedrijven ontsnapten de Belgische start- en scale-ups niet aan de gevolgen van de pandemie. Ongeacht de bedrijfsgrootte (in termen van omzet) hadden alle scale-ups minder omzetgroei, maar de kleinere bedrijven kregen de hardste klappen. Toch is er vertrouwen in de toekomst. Ruim driekwart van de ondervraagde 125 bedrijven denkt dit jaar te groeien. Meer dan een kwart verwacht de omzet minstens te verdubbelen. 

In april 2020 vroeg Deloitte al eens aan start- en scale-ups hoe ze door Covid-19 werden beïnvloed en wat hun respons tot dan toe was. De belangrijkste hinderpaal voor die groei blijft dezelfde als vorig jaar: minder of uitgestelde contracten met nieuwe bedrijven en klanten. Maar in vergelijking met de enquête van april 2020 ondervindt vijftien procent minder scale-ups daar hinder van. Uitdagingen die vorig jaar nog gevreesd werden, zoals internationale reisbeperkingen en een daling van de cashflow of liquiditeitsproblemen, dalen nu met een kleine twintig procent. Wel worden kleinere organisaties met aanzienlijk grotere cashflow- of liquiditeitsproblemen geconfronteerd dan de meer gevestigde scale-ups. Daaruit blijkt dat de maatregelen die de regeringen hebben genomen, zoals de PMV-coronalening, de vereenvoudigde procedure voor tijdelijke werkloosheid en het uitstel voor de terugbetaling van leningen, relevant zijn.

Gezocht: mensen en geld

In april 2020 was 86 procent van de scale-ups niet van plan was om aanwervingen te bevriezen of uit te stellen, wat resulteerde in de creatie van ‘slechts’ 1.063 voltijdse banen. Voor 2021 zijn ze van plan om hun personeelsbestand uit te breiden met in totaal 2.692 extra werknemers. De extra manschappen zijn nodig om de ambitieuze groeiplannen voort te zetten en te versnellen en meer klanten en gebruikers aan te trekken.

‘De Belgische scale-ups realiseren dus een jobcreatie van 320 jobs per duizend jobs, wat aanzienlijk hoger is dan de gemiddelde jobcreatie in België (57 jobs). Scale-ups zijn dus drijvers van werkgelegenheid. Vooral voor technologisch georiënteerde profielen zijn er veel opportuniteiten’, zegt Anaïs De Boulle, director scale-ups ecosystem bij Deloitte. ‘De moeilijkheid is om die vacatures tijdig in te vullen, want het kost heel wat moeite om het juiste talent te vinden in België en daarbuiten.’

De pandemie heeft in 2020 de omzetgroei aangetast, zowel van beginnende start-ups als van de (meer) gevestigde scale-ups. Scale-ups met een lagere omzet (minder dan een miljoen euro) verwachtten een daling van bijna de helft in omzetgroei, maar ondervonden een daling van 69 procent. Bedrijven met een omzet tussen een en drie miljoen euro verwachtten een daling van een vijfde die uiteindelijk een daling van ruim een kwart bleek te zijn. De bedrijven met de hoogste omzet (meer dan drie miljoen euro) verwachtten zeven procent, maar kenden een daling van twaalf procent.

De groeidaling was voor alle scale-ups systematisch hoger dan verwacht, los van de bedrijfsgrootte. Wel werden bedrijven met een lagere omzet (minder dan een miljoen euro) harder getroffen omdat ze niet alleen de daling van de omzet hadden onderschat, maar ook de hoogste initiële groeiverwachtingen hadden.

Tot slot: 65 procent van de scale-ups is op zoek naar aanvullende financiering, waarvan bijna veertig procent een bedrag van meer dan drie miljoen euro zoekt. Ze willen kapitaal aantrekken van bestaande en nieuwe investeerders (durfkapitaal en ondernemingsfinanciering), maar doen ook een beroep op overheidstegemoetkomingen en -subsidies. Meer dan acht op de tien respondenten die op zoek zijn naar extra financiering, zijn er ‘enigszins tot zeer zeker’ van dat ze het vereiste bedrag bij elkaar zullen krijgen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-26T09:46:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.