Minister De Block bundelt info over health-apps

Dit artikel delen:
Dokter met telefoon

Burgers die meer willen weten over het gebruik van apps in de zorg kunnen daarvoor binnenkort terecht op de nieuwe website mhealthbelgium.be. Daar zal gedetailleerde informatie te vinden zijn over gevalideerde apps in ons land en over de voordelen voor patiënten en zorgverleners.

Mobile Health Belgium is een initiatief van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) en wordt gedragen door het Riziv, de FOD Volksgezondheid, het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen (FAGG) en Gezondheidsproducten, het eHealth-platform en sectorfederaties Agoria en BeMedTech.

‘Apps en andere mobiele toepassingen kunnen een meerwaarde betekenen in de gezondheidszorg, maar voor patiënten en zorgverleners is het niet altijd eenvoudig om te bepalen in hoeverre ze nuttig en betrouwbaar zijn’, zegt minister De Block. ‘Met ons validatiesysteem brengen we daar verandering in. Op deze website zullen burgers alle apps kunnen terugvinden die een ‘stempel’ kregen van de overheid.’

Producenten kunnen hun mobiele gezondheidstoepassingen (hard- en software) vanaf eind oktober 2018 aanmelden. Via een validatiepiramide zal beoordeeld worden of de toepassingen voldoen aan de nodige voorwaarden op het vlak van kwaliteit, veiligheid en doeltreffendheid. Die piramide bestaat uit drie niveaus.

Drie niveaus

Niveau 1 legt de basiscriteria vast voor alle aangemelde toepassingen. De applicatie moet over een CE-markering beschikken en conform de regelgeving voor medische hulpmiddelen zijn. Het FAGG ziet daarop toe. De toepassing moet ook voldoen aan de Europese verordening rond de gegevensbescherming.

Niveau 2 bepaalt de voorwaarden rond interoperabiliteit met andere mobiele applicaties onderling en met andere digitale toepassingen binnen de gezondheidszorg, zoals de basisdiensten van het eHealth-platform. Het eHealth-platform legt deze voorwaarden vast, het effectief testen van de interoperabiliteit zal gebeuren door onafhankelijke testcentra. Daarnaast zijn alle basiscriteria (niveau 1) van kracht.

Niveau 3 is gereserveerd voor toepassingen met een aangetoonde gezondheidseconomische meerwaarde. Voor deze toepassingen wordt een aangepast financieringsmodel ontwikkeld.

Het Riziv gaat na of ze een plaats hebben binnen een breder behandelplan. Alle applicaties van niveau 3 moeten ook voldoen aan alle criteria van niveaus 1 en 2.

Op www.mhealthbelgium.be worden per niveau de toepassingen gepubliceerd die aan de benodigde criteria voldoen. In eerste instantie zal het gaan over apps op niveau 1. Aan de andere twee niveaus wordt momenteel de laatste hand gelegd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-13T16:01:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.