Overheid lanceert e-Health-monitor 2019

Dit artikel delen:
arts

Hoe kunnen we onze e-Gezondheidstoepassingen verder verbeteren? Om die vraag te beantwoorden, lanceert de overheid de eHealthMonitor 2019. De monitor peilt naar de praktijkervaringen van zorgverleners en patiënten bij hun gebruik van digitale toepassingen in de zorg.

Digitale toepassingen zijn vandaag onmisbaar geworden in de zorg. Ze helpen de administratie te vereenvoudigen, ondersteunen zorgverleners in hun taken, helpen de organisatie en de kwaliteit van zorg te verbeteren, bieden zorgverleners en patiënten meer mogelijkheden om met elkaar te communiceren en ze plaatsen patiënten mee(r) aan het roer van hun gezondheid.

‘De digitalisering in de zorg biedt gigantische voordelen, zowel voor patiënten als voor zorgverleners’, stelt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (OpenVLD). ‘Maar dat betekent natuurlijk niet dat alles perfect is. Met de e-Health-Monitor willen we in kaart brengen wat beter kan en moet volgens zorgverleners en patiënten. Die feedback zal ons helpen de kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid van onze e-gezondheidstoepassingen verder te verbeteren.’

De bevraging loopt twee maanden bij verschillende doelgroepen: patiënten/burgers, huisartsen, specialisten, apothekers, (thuis)verpleegkundigen en zorgkundigen. Allemaal krijgen zij specifieke vragen voorgeschoteld over de toepassingen die relevant zijn voor hen. De feedback zal onder andere dienen om het beleid rond e-gezondheid bij te sturen, om nieuwe beleidsbeslissingen te nemen, om de ondersteuning van zorgverleners en patiënten te verbeteren waar nodig en diens meer. 

Imec en WeLL voeren de enquête uit in opdracht van de federale overheid, de overheden van de deelstaten en hun respectievelijke gezondheidsadministraties. De eHealthMonitor zal vanaf nu ook elk jaar herhaald worden. 

De monitor is een van de punten uit het Actieplan eGezondheid 2019-2021. De voornaamste doelstelling van dat beleidsplan is de effectiviteit van het Belgische e-health-landschap te verbeteren. Belangrijke aandachtspunten zijn de transparantie en de ervaringen van de verschillende gebruikers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-10-24T15:10:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.