Seniorensensoren van Jane komen naar Nederland

Dit artikel delen:

Het Belgische Jane, dat een zorgpakket voor senioren op de markt brengt, trekt naar Nederland. Dankzij de combinatie van discrete sensoren in huis en een ai-algoritme kan Jane helpen senioren langer thuis te laten wonen en om zorgpersoneel in woonzorgcentra te ondersteunen.

Jane bestaat uit een kit van bewegings- en temperatuurdetectoren en brengt de dagelijkse routines en gewoonten van senioren in kaart. Met behulp van kunstmatige intelligentie (ai) kan de oplossing afwijkingen, en dus potentiële incidenten, opmerken. Via Jane kan de zorgkring discreet – via de app en de dashboards – monitoren of alles normaal verloopt bij de senior, wat voor gemoedsrust zorgt. Bovendien hoeft die senior niet te vrezen voor een gebrek aan privacy: de sensoren registreren geen geluid of beeld, maar alleen bewegingen. Alle data wordt geëncrypteerd verstuurd naar Jane. Daar staat een team van twintig personen klaar voor eventuele technische ondersteuning en tegelijkertijd continu verder blijft sleutelen aan het optimaliseren van het algoritme.

‘Iedereen kent de alarmknoppen die oma of opa om de pols of hals dragen, en ook in het Jane-pakket zal je die terugvinden’, vertelt directeur Christophe Moortgat. ‘Wij gaan echter nog een stap verder, omdat veel senioren die alarmknoppen niet graag dragen, vergeten om te doen of na een incident niet meer kunnen indrukken. Jane ondervangt dit door ook met onzichtbare sensoren te werken die bij de senior worden geïnstalleerd en die op een veilige manier bewegingen registreren.’

Jan is ook als preventief zorgmiddel in te zetten. Als uit de data opeens blijkt dat de senior niet ontbeten heeft of bijvoorbeeld vier keer per nacht naar het toilet gaat, kan dat voor de gekoppelde zorgpersoon een waarschuwing zijn dat er misschien iets aan de hand is. En kan met de senior bekeken worden of het niet raadzaam is toch een arts te raadplegen.

Jane werd in 2018 opgericht als een corporate venture door Belfius Insurance en Boston Consulting Group Digital Ventures en brengt zijn oplossing sinds vorig jaar op de Belgische markt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-23T09:42:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.