Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Relationele databases hebben hulp nodig

De afgelopen decennia heeft technologie een snelle ontwikkeling doorgemaakt, die praktisch elk aspect van het bedrijfsleven heeft veranderd. Vandaag de dag wordt er meer data verzameld dan ooit tevoren, en organisaties hebben grootse ideeën voor steeds complexere, slimme applicaties. Je zou denken dat de databases van organisaties daardoor ook veranderd zijn, omdat daar immers hun waardevolste bezit, data, wordt opgeslagen. Voor een groot gedeelte blijkt dat alles behalve het geval.

De relationele database werd aan het eind van de jaren zeventig ontwikkeld als opvolger van het hiërarchische mainframe systemen, om vervolgens in de jaren negentig de nieuwe standaard te worden. De behoeften in het bedrijfsleven werden ruimschoots voorzien met dit systeem. De relationele database maakte het mogelijk op applicaties van de data te ontkoppelen, en minder op maat gemaakte code te gebruiken. Ook gaf het gebruikers meer controle over het queryen van de data, dankzij het gebruik van SQL als de praktisch universeel gebruikte query-taal.

Nu de relationele database bijna zijn veertigste verjaardag viert, zijn de ecosystemen rond de leveranciers verbeterd. Ook is hun productaanbod gegroeid, maar het fundamentele model is nog steeds onveranderd. Een leverancier van een relationele database biedt nog steeds een product aan uit de jaren negentih, dat gebruik maakt van code uit de jaren tachtig, ontwikkeld om problemen op te lossen uit de jaren zeventig, met een idee uit de jaren zestig. Begrijp me niet verkeerd, er is niets mis met een relationele database. Ze zijn alleen niet meer geschikt en ook niet ontworpen om de hedendaagse datavolumes en soorten van data te verwerken.

Big data en shadow IT

De nieuwe wereld van big data creëert interessante zakelijke kansen, maar vaak worden die slechts gezien als de volgende uitdaging die de it-afdeling mag oplossen. Vandaag de dag besteden it-afdelingen de meeste tijd aan niet verzuipen. Het managen van een complex web van datasilo’s en frequente sessies van etl (extract, transform, load) om data te herverdelen over de beschikbare infrastructuur. Het gevolg? Individuen en afdelingen zoeken hun eigen oplossingen in de vorm van cloud-gebaseerde database-diensten. Shadow IT en de daaraan verwante, potentiële security-problemen doen hun intrede. In verschillende industrieën zijn hoge kosten en lange tijdslijnen voor it-projecten de norm geworden. Organisaties zijn niet meer in staat om te focussen op de meerwaarde van hun data, en vastgeroest in een constant proces van onderhoudscycli. Tot op zekere hoogte zijn al deze uitdagingen het resultaat van het proberen een relationele database in te zetten voor doeleinden waar ze nooit voor zijn ontworpen.

Een moderne organisatie kan tegenwoordig niet meer enkel vertrouwen en voortbouwen op een one-size-fits-all relationeel databasemodel. Door de groeiende behoefte aan vernieuwing omarmen steeds meer organisaties gelukkig niet-relationele databases.

Het is hierbij wel de kunst goed te blijven kijken of deze niet-relationele oplossingen blijven voldoen aan de strengen eisen van een moderne enterprise. Denk hierbij aan security, failovers, zekerheid over data consistentie, monitoring en disaster recovery.

Er is ook echt behoefte aan meer flexibele manieren van opslag. Manieren om data te managen en te kunnen zoeken in de enorme volumes verschillende data, terwijl toch wordt voldaan aan de zakelijke eisen op het gebied van schaalbaarheid en compliancy. In de markt zijn nu daadwerkelijk applicaties die het beste van die twee werelden verenigen. Moderne databases zullen nog lang gebruikt worden naast traditionele varianten, maar ze bieden wel de enige manier om waarde te halen uit de big data waar bedrijven van nu mee geconfronteerd worden.

Jurriaan Krielaart, regionaal directeur Northern Europe bij MarkLogic

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Sponsored content 

HPE information Governance solutions: controle over uw data

Door datagroei, hogere gebruikerseisen en regelgeving wordt datamanagement een steeds grotere uitdaging. En dat terwijl uw bedrijfsdata ook uw waardevolste bezit is. Met de flexibele, modulaire datamanagement-oplossingen van Hewlett Packard Enterprise neemt u het heft in handen en haalt u bruikbare inzichten uit uw data tegen zo laag mogelijke kosten. 

Ontdek in deze whitepaper hoe u Information Governance proactief aanpakt met maximaal voordeel en minimale kosten.

Lees hier verder.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-10-26T10:01:00.000Z Jurriaan Krielaart
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.