Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Cyberverzekering draagt bij aan gerust online-gemoed

Maar meer ook niet

Dit artikel delen:

Computable.be Expert

dr. Maxime Rapaille
Cyber Security and Risk Consultant, Cyber Security Management. Expert van Computable.be voor de topics Internet, Security en Overheid.

Een cyberverzekering beschermt organisaties tegen risico’s rond internetaanvallen en meer algemeen rond het gebruik van ict. Een nuttige aanvulling op het traditionele verzekeringsportfolio. Maar dit mag niet gezien worden als vervanging van de investeringen in cybersecurity. Integendeel.

Organisaties die hun reis richting digitale transformatie hebben ingezet, ondervinden al gauw dat een groot deel van hun business online en op digitale platforms plaatsvindt. Ze moeten meer op cloud-gebaseerde en andere digitale omgevingen vertrouwen, en elke storing of beschadiging van de digitale- en online-infrastructuur kan ernstige gevolgen hebben voor het zakencijfer. Daarom zien we het belang van een betrouwbare verzekering voor alle online- en digitale activiteiten en -producten in de komende jaren en zelfs decennia alleen maar toenemen. 

Vervangmiddel

"Een cyberverzekering mag nooit gebruikt worden als een vervanging van investeringen in cybersecurity"

Sommigen beschouwen hun investeringen in cyberverzekering als een eenvoudig en goedkoop vervangmiddel voor hun investeringen in cybersecurity. De redenering hierachter klinkt ongeveer zo: een cyberverzekering kan je organisatie niet beschermen tegen cybermisdaad maar het kan je organisatie wel een stabiele financiële gemoedsrust bezorgen als er ooit een significant veiligheidsevent zou plaatsvinden.

In die optiek is het zinvoller om in een degelijke verzekering te investeren dan in nog maar eens een extra beschermingslaag om cyberbedreigingen te proberen weren. 

Toch mag een cyberverzekering nooit gebruikt worden als een vervanging van investeringen in cybersecurity. Het kan enkel dienen om te voorkomen dat je eindeloos blijft investeren in het beschermen van je business. Niemand kan zich volledig beschermen tegen elke mogelijke vorm van cyberaanval of catastrofe. Honderd provent cyberbeveiliging is onmogelijk. De juiste vraag is niet óf je ooit het slachtoffer wordt van een cyberaanval, maar wánneer. Dan kan een cyberverzekering te hulp schieten. Het kan je helpen herstellen van de schade aangebracht door hackers of van andere cybergevaren, als je tenminste al andere vormen van bescherming hebt voorzien (backupplan en policy’s voor incidentbeheer, procedures voor disaster recovery).

Reputatieschade

Investeringen in cybersecurity blijven nodig, ongeacht de waarde van het terugbetaalde bedrag waarin de polis voorziet. Ten eerste omdat de cyberverzekering meestal enkel het financiële luik van de schade dekt. De reputatieschade, de verloren gegane deals en het bijhorende omzetverlies, en alle andere bijkomende schade die je door de hack of andere incidenten hebt opgelopen, worden zelden gedekt, al was het maar omdat die lastig te kwantificeren zijn. Als je bijvoorbeeld een ransomware-aanval hebt ondergaan waarbij al jouw data werden versleuteld, zal je hooguit de 25.000 recupereren waarmee je een volledige restore kunt uitvoeren… Op voorwaarde dat je een backup had natuurlijk! Je zal nooit het bedrag kunnen recupereren dat je hebt verloren door tijdelijk ‘out of business’ te zijn, en al zeker niet voor de geleden reputatieschade.  

Bovendien zal de verzekeringsmaatschappij altijd om een risicoanalyse vragen, meestal in de vorm van een security-audit. Hoe lager jouw investering in je beveiligingsinfrastructuur is, hoe hoger het bedrag van de verzekeringspolis dreigt te worden. 

Inschatting

Samengevat: je zal altijd nauwgezet moeten afwegen hoeveel je investeert in cybersecurity enerzijds en een cyberverzekering anderzijds. Hiervoor heb je op zijn minst een realistische inschatting nodig van je huidige securitypolicy’s en -infrastructuur. Een externe securityconsultant kan in zulke gevallen een idee zijn.   

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-04T09:11:00.000Z Maxime Rapaille


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.