Eerste software-gedefinieerde satelliet gelanceerd

De eerste telecommunicatiesatelliet die dankzij software volledig herprogrammeerbaar is, heeft het luchtruim gekozen. De flexibele software gedefinieerde satelliet is aan boord van een Ariane 5 vanaf de Europese ruimtehaven in Frans Guyana gelanceerd.

Tijdens het vijftienjarig verblijf in de ruimte kan de herbruikbare Eutelsat Quantum reageren op veranderende eisen.

Deze nieuwe generatie satellieten is het resultaat van een ESA Partnership Project. Satellietoperator Eutelsat, Airbus en de Europese ruimtevaartindustrie droegen bij aan de ontwikkeling. 

Herprogrammeren

De satelliet kan in een baan op 36.000 km boven de aarde worden geherprogrammeerd. Overheden gaan de software-gedefinieerde satelliet gebruiken. Ook in de markten voor mobiliteit en data vindt deze toepassing naar verwachting veel aftrek.

De informatie wordt gestraald naar schepen, vliegtuigen en voertuigen op land. De stralenbundels zijn ook eenvoudig aan te passen om meer gegevens te leveren wanneer de vraag toeneemt.

European Space Agency, Quantum Liftoff

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-08-03T18:15:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.